Kun kokoomusnuori tappoi ja persuedustaja ryyppäsi

Onko kaikilla puolueilla sama vastuu edustajiensa rikoksista ja toilailuista? Vai ovatko toiset puolueet syyllisempiä kuin toiset?

 

 

Hieman yllätti tieto, että Helsingin Laajasalosta murhattuna löytyneen naisen tappaja on kokoomusnuorten entinen viestintäpäällikkö, ja nuorten Helsingin piirin nykyinen toiminnanjohtaja.

Perin kiinnostavaa oli havaita, kuinka laajalla pohjalla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa selitettiin, ettei asia liity mitenkään kokoomukseen. Myös perinteisemmässä mediassa oltiin varovaisia ja kohteliaita. "Tämä on hänen henkilökohtainen tragediansa", selitti tuore puoluesihteeri Minna Arve, eikä hänelle taidettu paljon vastaan väitettää.

Ikävä olla aina se joka rikkoo söpön sovun, mutta olisi liian työlästä olla huomaamatta, että rikosjutuilla pelataan politiikassa kaksilla säännöillä.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinilta on kysytty "sanoudutteko irti" milloin kenenkin puolueen jäsenten kirjoituksista, puheista, rikoksista, ryyppyreissuista niin monta kertaa, että sivullinenkin vaivaantuu. Kas kun kukaan ei ole huomannut vaatia katolista Soinia tilille myös puoluetovereidensa avioeroista.

Ymmärrän, kun puheenjohtajalta tivataan kansanedustajan rasistisesta kirjoituksesta. Poliittiset linjanvedot kuuluvat puolueen rooteliin. Montaa muuta tapausta en ymmärrä. Esimerkki.

Talvella 2012 iltapäivälehdet repivät otsikoita kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen vierailusta MC Bandidosin Helsingin kerholla. Iltapäivälehti-logiikalla Hakkaraisella oli siis "rikollisia yhteyksiä" ja niistä tivattiin puolueelta. Rikosta ei ollut tapahtunut, mutta "rikollisia yhteyksiä" luotiin. Kohua jatkettiin keväällä: "Huhtikuussa 2012 Iltalehti uutisoi poliisilähteisiin perustaen, että Hakkarainen on vieraillut vuodenvaihteessa myös Varkauden Bandidos-kannattajakerhon kerhotiloissa." 1)

Uskon vaivatta Iltalehden saaneen vinkin poliisilta, sillä juuri tällaisilla vinkeillä poliisi asiaansa ajaa. MC-kerhojen "rikollisuus", siis organisaatioina, on ollut Poliisihallituksen ja KRP:n keskeinen ja itse asiassa ainoa valtti niiden vaatiessa poliisille yhä uusia valtuuksia; erityisesti salaisia valtuuksia, joiden käyttöä yhteiskunta ja kansalaiset eivät pysty kontrolloimaan. 2) Kohuilla yhdistettiin siten kaksi tehtävää: edistettiin Poliisihallituksen agendaa ja pantiin Perussuomalaiset rp. vastuuseen yhden kansanedustajansa ryyppäilystä; rikosvihjailuilla juttuja ryydittäen.

Ei ole ihan kokonaan yksityisasia, kun kansanedustaja toikkaroi kännissä vähän siellä sun täällä. Vertailussa ryyppyreissu on kuitenkin perin kevyttä tavaraa verrattuna murhaan. Joko molemmista voi vastuuttaa puolueet, tai ei kummastakaan - tai sitten on tunnustettava, että poliittinen moraali ja moraalittomuus eivät riipu teosta, vaan tekijän puolueesta. Poliittisen journalismin uskottavuuden kannalta viimeisin vaihtoehto olisi karmea.

Voiko kokoomusta sitten jotenkin yhdistää Laajasalon henkirikokseen? Muutamia huomioita.

Kokoomuksen edellisen vaalikauden kansanedustaja Sanna Perkiö kirjoitti 18.10 fb-sivullaan ryhdikkäästi: "Olen nähnyt Helsingissä pelottavaa kärjistymistä äärevämpään oikeistoon. Se on saanut elää nuoruuden verukkeella. Sen ajatellaan keräävän nuorten ääniä. Kaiken saavutetun romuttaminen on nyt muodissa." "Papat peukuttavat suurine rahoineen kun nuoret haluavat rikkoa kaiken sosiaaliturvan, ympäristösuojelun ja työsuojelunkin. Papat tukevat ääreistymistä siten." 3)

On tietysti mahdotonta kuvitella Perkiölle, tai vaikkapa Pertti Salolaiselle ja Sirpa Pietikäiselle, ylipäänsä sivistysporvareille mitään yhtymäkohtia tuollaiseen väkivaltaan. He eivät kuitenkaan ole koko nykyinen kokoomus.

Puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb ilmoittaa ihailevansa Ayn Randia ja Björn Wahlroosia, joka ihailee Ayn Randia ja itseään. Jenkkiläinen Ayn Rand, kirjailija ja narkomaani, oli äärimmäisen itsekkyyden ja yhtiövallan apostoli, ja vielä yli 30 vuotta kuolemansa jälkeen hän on Yhdysvaltain republikaanien äärioikean laidan suuri guru. Björn Wahlroos on herra Ahne Itsekkyys.

Kokoomuksen nuorten puheenjohtaja Susanna Koski ilmoittaa ihailevansa Lapuan liikettä. Lapuan liikkeen saldo oli ainakin kaksi murhaa, satoja törkeitä vapaudenriistoja, satoja törkeitä pahoinpitelyjä, satoja muita pahoinpitelyitä, lukuisia törkeitä vahingontekoja, tuhansia laittomia uhkauksia. Ynnä yksi kapina. Kaikki rikokset tehtiin terroristisessa tarkoituksessa. Tätä kokoomusnuorten puheenjohtaja ihailee.

Kokoomusnuorten ohjelmalliset näkemykset on vedelty randilaisessa hengessä. He korostavat yksilön oikeutta itsekkyyteen. He halveksivat yhteiskunnan sosiaalisia turvaverkkoja ja vihaavat liki kaikkia rajoituksia yhtiöiden toimintaan ja valtaan.

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Kimmo Sasin entinen avustaja Saul Schubak vaati pari vuotta sitten lapsilisien poistamista, koska "on järjenvastaista että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme, miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyviä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta". 4)

On järjenmukaista epäillä, että poliitikon, joka oma yhteisö ihailee poliittista väkivaltaa ja julkisesti leimaa ja halveksii muita kansalaisia "heikompana aineksena", on helpompi tappaa naapurinsa, kuin sosiaalisemmalla kansalaisella olisi. Kosken, Schubakin ja Ayn Randin linjoilla on poliittisissa kirjoituksissaan liikkunut myös murhasta epäilty. 5)

Pääministeri, puheenjohtaja Alexander Stubbilta voi aiheellisesti kysyä: "Näettekö puolueenne nuorisojärjestön työntekijän tekemällä murhalla yhteyttä järjestön omaksumaan itsekkyyden ideologiaan?" Paljon tyhmempiäkin kysymyksiä olen nähnyt ja kuullut poliittisten toimittajien esittävän. Kuten vaikkapa "sanoutuuko puolueenne irti kansanedustajan vierailusta Bandidosin kerholla?"

Se on poliittisen journalismin retoriikkaa, mutta entäs tosielämässä? Voiko murhalla ja siitä epäiltynä pidätetyn toiminnanjohtajan poliittisella ideologialla oikeasti olla yhteys?

Ensinnäkin, tässä vaiheessa asiasta tietävät vasta tappaja itse - jos tietää, usein tappaja on selvittyään yhtä hämmästynyt kuin kaikki muutkin - ja mahdollisesti juttua tutkivat poliisit. Me muut vain arvailemme.

Toisekseen, tilastollisesti ottaen kaikenlaiset ideologiset motiivit ovat Suomessa äärimmäisen harvinaisia tappamisen motiivina. Suomalainen henkirikos on toivottaman tylsä ja surkea juttu. Se on niin surkea, etteivät siitä ole kyenneet kirjoittamaan realistista romaaniakaan juuri muut kuin Matti Yrjänä Joensuu. Tekijöistä neljä viidestä on keskimäärin liki kahden promillen kännissä, uhreista melkein yhtä moni, ja vielä pahemmin päissään.

Surkeita ovat motiivitkin. Jos taposta ja murhasta tuomitsemisen edellytys olisi kunnollisen motiivin löytyminen, puolet tappajista jäisi vapaalle jalalle. Ryyppyriidan voi laukaista vanha kauna, joka on usein tyyppiä "kuka joi viimeisen Aperita-huikan juhannuksena 1978".

Vuosina 2003 - 2012 Suomessa tapettiin tahallaan yhteensä 1 400 ihmistä. Aito viharikos oli motiivina kahdessa (2) tapauksessa (toinen tappoi koska vihasi alkoholisteja, toinen tappoi pedofiilin). Rasistisin motiivein ei tapettu ketään. Poliisihallituksen paljon mainostamat ja runsaasti "lisää valtuuksia poliisille" -vaatimuksia tuottavat rikollisryhmien tai rikollisten keskinäiset riidat olivat motiivina kahdessa (2) prosentissa henkirikoksia - ja sekin vaatii erittäin väljää rikollisen  määrittelyä. 6)

Joten turvallisinta on veikata myös Laajasalon rikosta känniääliötapoksi.

Silti olen myös sitä mieltä, että Ayn Randin ihailijat ovat yhteiskunnallisesti vaarallista joukkoa.

LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:

1) http://fi.wikipedia.org/wiki/Teuvo_Hakkarainen

2) Parhaillaan on eduskunnan käsittelyssä lakiesitys anonyymeistä todistajista, jotka murtaisivat oikeudenkäynnin pyhimpiä periaatteita: http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2014/numero-5/salaiset-todistajat-m...

3) https://www.facebook.com/sanna.perkio.7

4) http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/11/02/kokoomusnuorten-varapo...

5) Murhasta pidätetyn kirjoituksia löytyy mm. Uuden Suomen sivuilta: http://romppainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90686-itsesensuurin-kieltamia...

http://romppainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149211-kokoomusnuorten-tavoit...

6) http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/verkkokats...