Poliisi pyytää rikosilmoituksia, mutta ei tutki niitä

Miksi poliisi haluaa kansalaisten tekevän enemmän rikosilmoituksia, vaikka niitä ei tutkita? Onko totta, että yli 90 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin?

 

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vetosi kansalaisiin, jotta nämä tekisivät entistä enemmän rikosilmoituksia. Kolehmainen puhui Helsingissä elokuun viimeisenä lauantaina, Poliisin päivänä. 1) "Haluamme varmistaa turvallisuuden, torjua rikollisuutta ennalta, tuottaa palveluita tehokkaasti ja ylläpitää luottamusta. Näihin kaikkiin tarvitsemme sinun tukeasi ja osallistumista. Haluamme, että poliisille voi ilmoittaa rikoksista ja epäkohdista hyvinkin matalalla kynnyksellä. Rikosilmoitusten ohella meille voi antaa vihjeitä ja vinkkejä ihan mistä tahansa epäilyttävästä asiasta tai ilmiöstä," Kolehmainen lausui ja viittasi ensimmäiseksi liikennerikoksiin. "Jos näet selkeää piittaamattomuutta, niin soita 112."

Poliisiylijohtaja nosti esille myös omaisuusrikokset: "Se, että ilmoitat ehkä pieneltäkin tuntuvan yksittäisen varkauden tai petoksen, saattaa auttaa ratkaisemaan ison rikosvyyhdin, jonka takana ovat esimerkiksi ulkomailta tulleet rikollisryhmät tai saman epäillyn toistuvat petokset netissä."

Kolehmainen on täysin oikeassa. Silti tässä on jotain pielessä.

 

Mappi Ö saa kansalaisten rikosilmoitukset

Viime helmikuussa julkistettu Poliisibarometri 2014 kertoo kansalaisten tekemistä rikosilmoituksista vain 23 prosenttia johtaneen esitutkintaan. 2) Luku on hieman vaihdellut 1990-lopulta lähtien haarukassa 18 - 31, mutta selvä perussuunta on alaspäin. Karmein tulos saatiin neljä vuotta sitten: vain 18 prosenttia ilmoituksista johti esitutkintaan.

Luku ei ole eksakti tutkimus kaikkien rikosilmoitusten kohtalosta. Poliisibarometri on parin vuoden välein tilattava kyselytutkimus, gallup. Koska poliisi kuitenkin pitää luotettavana sen poliisille mairittelevia lukuja, on lupa pitää luotettavina myös ikäviä lukuja. Yliolkainen suhtautuminen kansalaisten rikosilmoituksiin ilmenee sitä paitsi barometreissa johdonmukaisesti.

Tietenkin kansalaisten tekemistä rikosilmoituksista osa koskee aivan mitättömiä asioita, osa on muuten aiheettomia ja osa on myös vääriä ilmiantoja. Aivan varmasti sellaisia ei kuitenkaan ole ¾ kansalaisten ilmoituksista.

Aivan mitättömistä asioista ja aiheetta tekevät rikosilmoituksia myös poliisit ja esimerkiksi verottaja. Myös tahallisia vääriä ilmiantoja löytyy viranomaisten, myös poliisin omilta jäljiltä. 3) Silti niistä liki 100 prosenttia johtaa esitutkintaan. Käytännössä vain poliisien toisista poliiseista tekemät rikosilmoitukset haudataan. Ero viranomaisilmoitusten ja kansalaisten ilmoitusten kohtelussa on dramaattinen, eikä sille ole hyväksyttävää selitystä.

 

Poliisi suosii loukkauksia ja tappouhkauksia

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen halusi kansalaisten ilmiantavan myös väkivallan, niin henkisen kuin ruumiillisen: "Länsimaiseen demokratiaan eivät kuulu väkivalta, väkivallalla uhkaaminen, rasismi, viharikokset tai pelon ilmapiirissä eläminen. Tämä koskee niin meitä tavallisia kansalaisia kuin meidän valitseminamme päättäjiä. Tässä suhteessa Suomesta on tullut kylmempi ja kovempi maa. Malttia mielipiteisiin. Kunnioita koskemattomuutta. Älä hyväksy vihapuhetta. Ilmoita niistä meille."

Jälleen Kolehmainen on täysin oikeassa. Silti jälleen on jotain pahasti pielessä. Mikä, sen kertoo tuore esimerkki.

Menneen elokuun 2. päivän aamuhämärissä ilmestyi Suomi24:n keskustelupalstalle nimimerkkikirjoitus, jossa parjattiin äärimmäisen törkeällä tavalla 13 kansalaista. Kirjoittaja ei tyytynyt loukkauksiin, vaan uhkasi tappamisella: "Aletaan vaan tappamaan mutta pidetään tilanne balanssissa. Kyllä tapettava on tasapuolisuuden vuoksi myös seuraavat kyrvät ---". Kirjoittaja lupasi tuntuvan palkkion luettelemiensa ihmisten tappamisesta. Rikosnimikkeiksi voidaan siten kirjata kunnianloukkauksen lisäksi myös törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Tappolistalla olevilla on yhteinen nimittäjä: Ulvilan surma ja Anneli Auer. Uhatuista neljä on Vaasan hovioikeuden tuomareita, jotka hylkäsivät Aueria vastaan ajetun murhasyytteen. Muut ovat professoreita, poliiseja, juristeja ja toimittajia, jotka ovat kritisoineet Ulvilan surmajutun syytteitä, sekä poliisien ja syyttäjien niiden tueksi lavastamaa seksuaalirikosjuttua. Listalla olen myös minä.

Turkulainen juristi Niina Berg teki kirjoituksesta sähköisen rikosilmoituksen kotikuntansa poliisilaitokselle samana päivänä. Heti seuraavana aamuna tutkinnanjohtajana toiminut Turun poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Miia Valli keskeytti esitutkinnan väittäen: "Käytettävissä oleva esitutkinta- ja todistusaineisto on esitutkinnan toteuttamiseksi puutteellinen, eikä uutta aineistoa ole tällä hetkellä saatavilla. Epäillyn henkilöllisyys ei ole tiedossa, eikä sitä saada näillä tiedoilla selvitettyä." 4)

Rikosylikonstaapeli Miia Valli valehteli.

Jokainen tietokone, josta lähetetään viestejä internetin keskustelusivuille, jättää sivuston ylläpitäjille tiedon käyttämästään IP-osoitteesta. Teleoperaattorit ovat velvolliset säilyttämään tiedot siitä, mikä IP-osoite on ollut milläkin asiakkaalla milläkin hetkellä. Rikosta tutkiva poliisi saa nämä tiedot pyytämällä, ja niiden pyytäminen on poliisille rutiinia.

Aina ei rikollista näin saada kiinni, mutta yrittämättä ei tiedä selviääkö syyllinen vai ei. Usein törkykirjoittelija saadaan kiinni, ja siksi poliisi pyytää tai vaatii tiedot.Turun poliisi ei halunnut pyytää. Operaattoreita velvoittava säilytysaika on lyhyt. Luultavasti Turun poliisissa laskeskeltiin, että viivyttämällä tutkintaa tiedot poistuvat operaattorin tiedostoista, ja sen jälkeen tutkinta voidaan lopettaa, koska tietoja ei ole saatavilla.

Niina Berg lähetti Suomi24 ylläpitävälle Aller Oy:lle tiedustelun, ovatko kirjoittajan tiedot tallessa. Hän sai yhtiöltä nopeasti ystävällisen vastauksen: "Kyllä tästä viestistä on tiedot saatavilla ja luovutamme ne viranomaisille. Voisitko ottaa yhteyttä uudelleen tähän poliisiin ja pyytää lähettämään virallisen pyynnön meille. En osaa sanoa, mitä aikaisemmin on tapahtunut tai onko jossain tapahtunut väärinkäsityksiä."

Tuskin rikosylikonstaapeli Miia Valli oli käsittänyt asiaa väärin. Päinvastoin, hän oli luultavasti käsittänyt laitoksensa tahdon aivan oikein. Niina Berg on Anneli Auerin kaveri. Turun poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja Päivi Kukkola ja Länsi-Suomen syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Jonna Ryynänen linjasivat viime vuonna, että törkeimmätkin Niina Bergiin kohdistuvat kunnianloukkaukset ja uhkaukset ovat niin vähäisiä tekoja, ettei niitä ole syytä tutkia. 5) Sillä kertaa kyseessä oli eri medioiden, erityisesti Iltalehden nettisivuilla toteutettu systemaattinen parjauskampanja, jossa Berg leimattiin muun ohella pedofiiliksi. 6)

On pelkkää mielivaltaa, mitkä kunnianloukkaukset ja nettiuhkaukset poliisi ja syyttäjät päästävät esitutkintaan, mistä kenties jopa syytetään, ja mitkä jätetään tutkimatta. Tutkintahalukkuuteen vaikuttaa ratkaisevasti uhrin yhteiskunnallinen asema, ja myös suhde virkavaltaan. Sitä, joka on julkisesti kritisoinut poliisia ja syyttäjiä, saa aivan vapaasti loukata ja uhata. Niitä rikoksia väkivaltakoneisto suosii, suojelee ja edistää. Julkaisen tästä myöhemmin syksyllä lisää evidenssiä.

Tiedustelin sähköpostilla rikosylikonstaapeli Vallilta, onko hän pyytänyt Suomi24:n ylläpidolta tunnistetietoja. Vastauksen saaminen kesti, mutta kysyminen johti siihen, että Valli peruutti keskeyttämispäätöksensä, ja ilmoitti esitutkinnan käynnistyvän. Se on oikein positiivista, mutta kansalaisten tulisi saada oikeussuojaa loukkauksia ja uhkauksia vastaan ilman, että hänen täytyy turvautua häijyyn toimittajaan.

 

Miksi poliisi pyytää rikosilmoituksia?

Miksi pyytää kansalaisilta rikosilmoituksia, kun poliisi ei niitä kuitenkaan tutki? Miksi pyytää ilmoituksia erityisesti vihapuheesta, törkeän loukkaavasta puheesta ja kirjoittelusta ja uhkailuista, koska erityisesti ne poliisi kuitenkin jättää tutkimatta?

On tietenkin mahdollista, että poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on niin vilpitön kuin hän puheessaan esitti. On myös mahdollista, että vastaus piilee tässä puheen virkkeessä: "Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä on vähentynyt ja kansalaisten ilmoitusaktiivisuus on säilynyt ennallaan."

Alati lisääntyvä, ammatillistuva ja raaistuva rikollisuus on vuosia ollut Poliisihallituksen ja sen alaisuudessa propagandaa tekevän Keskusrikospoliisin suosikkimantra. Hokema ei ole totta, vaan rikollisuustilanne on vakaa ja hienoisessa laskussa, vakavin väkivaltarikollisuus jyrkässä laskussa.

Alati paisuva, ammatillistuva ja niin edelleen rikollisuus on se, jolla on perusteltu poliisin loppumattomat vaatimukset uusista valtuuksista, ja lisämäärärahoista. Kun rikollisuustilanteen vakaus ja jopa paraneminen on niin ilmeistä ettei sitä voi millään peitellä, täytyy keksiä jotain muuta, sillä vaatimuslista uusista valtuuksista on loppumaton.

Ehkä tämän vuoksi poliisi kaipaa merkittävää lisäystä kansalaisten rikosilmoituksiin. Ehkä siksi korostetaan myös loukkaavien ja uhkailevien viestien ilmoittamista. Niitä jaetaan pääosin netissä, ja poliisien ja sotilaiden oikeus päästä urkkimaan kansalaisten sähköposteja on seuraava poliisin suunnittelema vallankaappaus.

 

Kuinka moni oikeasti luottaa poliisiin?

Puheessaan Kolehmainen myös kehui suomalaisten asenteita: "92 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin". Asia ei ole aivan näin. Tämänkin luvun lähde on Poliisibarometri 2014, mutta se on yhteenlaskun tulos. Mittauksen mukaan 43 prosenttia suomalaisista luottaa poliisin "erittäin paljon" ja 49 prosenttia "melko paljon". Kaksi prosenttia ei osannut sanoa ja "melko vähän" poliisiin luotti seitsemän prosenttia.

En ollut tämän viimeisimmän barometrin julkistamistilaisuudessa, mutta ainakin aiemmin kyselytutkimuksen tekijä on niissä muistuttanut termien hämäävyydestä: "Kuinka paljon ihminen luottaa poliisiin, kun hän ilmoittaa luottavansa melko paljon". Tarkoittaako se, että soittaessaan apua luottaa melko paljon siihen että partio tulee? Tarkoittaako se, että tehdessään rikosilmoituksen luottaa melko paljon siihen, ettei poliisi lavasta ilmoittajaa itseään syylliseksi?

Minäkin ehkä saattaisin vastata "melko paljon", vaikka tällä sivustolla on nähtävissä, että luottamukseni on rajallista. Syystä barometrin tekijä onkin alleviivannut vain "erittäin paljon" vastanneiden määrän kuvaavan luottamusta poliisiin.

Näin käy ymmärrettäväksi vastaajien nihkeä arvio poliisin rehellisyydestä. Vastaajista 33 prosenttia piti melko todennäköisenä, että "Poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa kuten esim. sisäisiä varkauksia, petoksia tai omaisuuden väärinkäyttöä tai epäeettistä toimintaa."

LÄHTEITÄ:

1) Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen puhe: http://poliisi.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/intermin/embeds/po...

2) Poliisibarometri 2014. Sisäministeriön julkaisu 4/2015. http://www.intermin.fi/julkaisu/042015?docID=58278

3) Oma suosikkiesimerkkini poliisin väärästä ilmiannosta on laaja rikossarja, joka alkoi helsinkiläisen ylikonstaapeli Markku Hakamäen väärällä ilmoituksella. Vyyhdessä kaikkiaan 11 poliisia ja syyttäjää syyllistyi rikoksiin, heistä virka-asemaltaan korkeimmat olivat Helsingin silloinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske. http://www.mikkoniskasaari.fi/node/76

4) Esitutkintapk 5650/R/60878/15

5) Länsi-Suomen syyttäjävirasto 6.3.3014, päätös 14/387, asianro 14/1716.

6) Käsittelin Päivi Kukkolan ja Jonna Ryynäsen virka-aseman väärinkäyttöä blogissani maaliskuussa 2014: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/181