Onko hallitusohjelmassa salainen lisäpöytäkirja?

Suunnattoman surun keskelläkin Norjan pääministeri Jens Stoltenberg puolusti vapauden lippua: "Emme luovu avoimesta yhteiskunnasta". Suomen poliisijohto ei ole sankareiden vaan nilviäisten sukua, se hyökkäsi heti avointa yhteiskuntaa ja kansalaisten oikeuksia vastaan. Niin suomalaiset poliisijohtajat tekevät aina, sillä heille jokainen tekosyy rajoittaa kansalaisten oikeuksia ja kasvattaa poliisin valtaa, on pätevä tekosyy.

Poliisijohtaja Pentti Saira halusi YLE:n uutisten haastattelussa 24.7 uusia kiristyksiä Suomen aselakiin, Norjan terroristi-iskujen vuoksi. Saira myös väitti:

"Uuteen hallitusohjelmaan on merkitty aselain toinen paketti, jota valmistellaan parhaillaan."

Olen mielestäni lukenut Kataisen kabinetin hallitusohjelman tarkkaan. En ole löytänyt sieltä mitään mainintaa aselain II-vaiheesta. Jos se siellä olisi, sen kuuluisi olla oikeus- ja sisäministeriöiden hallinnonalaa koskevassa osiossa, sivuilla 24-30. Sen olen käynyt läpi täikammalla, eikä siellä puhuta aselaista mitään.

Ainoa kohta, joka voisi viitata sinne päin on tämä (s. 27): "Hallitus laatii kolmannen sisäisen turvallisuuden ohjelman laajan turvallisuuskäsityksen pohjalta". Tätä konkretisoidaan ohjelmassa jonkin verran, tosin niukasti. Aselaista ei sanota mitään.

Jos tämä olisi ainoa tapaus, voisin kuitata sen sillä, että poliisijohtaja Pentti Saira valehtelee, sillä se on suomalaisten poliisijohtajien tapa. Olen kuitenkin aiemminkin törmännyt siihen, että hallitusohjelmassa väitetään olevan jotain sellaista, mitä julkistetussa hallitusohjelmassa ei tosiasiassa ole.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoitti 27.6.2011 hallitusohjelmasta puolueensa nettisivuilla, listaten puolueensa voittoja. Voittoihin hän laski myös tämän:
"Päätös ruuhkamaksujen käyttöönotosta - toteutui osittain. Satelliittipaikannukseen perustuvien tienkäyttömaksujen käyttöönottoa selvitetään. Yksityisyyden suoja turvataan, tietoja ei tultaisi tallentamaan." 1)

Tosiasiassa hallitusohjelmassa mainitaan ruuhkamaksuista vain tämän verran (s. 48):
"Selvitetään satelliittipaikannukseen perustuvien tienkäyttömaksujen käyttöönottoa".

Ei mitään mainintaa yksityisyyden suojan turvaamisesta, ei mainintaa ettei tietoja tallennettaisi. Tietenkin Niinistö on voinut erehtyä, ja hän voi jopa valehdella. Jälkimmäiseen en kuitenkaan vielä usko.

Herää siis epäilys, että hallitusneuvottelijat laativat salaisen lisäpöytäkirjan, jossa sovittiin tukku asioita, joista ei haluttu julkisesti puhua. Muistettakoon, että Vanhasen/Kiviniemen hallituksen panikoiminen aselain kanssa oli yksi niistä monista tekijöistä, jotka tuottivat perussuomalaisten jytkyn.

Salailuepäilyksistä huolimatta panen tyytyväisenä merkille, että sisäministeri Päivi Räsänen on torjunut poliisin kaavailut:
"Tällä hetkellä ei ole mitään tietoa siitä, että Suomen uhka-arviota tai turvallisuusjärjestelyitä tulisi muuttaa Norjan tapahtumien vuoksi. Esimerkiksi aselain muuttamisesta en tämän tapauksen pohjalta vetäisi johtopäätöksiä", Räsänen totesi Ilta-Sanomille 2).

Toivottavasti Päivi Räsäsessä on naista puolustamaan avointa yhteiskuntaa Poliisihallitukselta.

1) http://www.vihreat.fi/node/6972
2) www.iltasanomat.fi/ulkomaat/rasanen-aselakia-ei-tarvitse-muuttaa/art-128...