Paavo Lipponen uhkaili saksalaista lehteä

Paavo Lipponen on kansainvälisten mittojen mies. Hän uhkaili saksalaista lehteä jo ennen Saksan liittopresidenttiä. Lipponen yritti tukahduttaa keskustelun Supon rikoksista.

Saksan liittopresidentti Christian Wulff jäi äsken kiinni toimittajien uhkailusta. Wulff oli soittanut raivoisan puhelun päätoimittajalle Bild-lehdessä, joka valmisteli juttua Wulffin asuntolainan epäselvyyksistä; Wulff uhkaili lehteä sodalla. Samasta asiasta Wulff oli soittanut myös Bildin kustantajalle. Asia on Saksassa suuri skandaali, ja Wulff on joutunut pyytämään uhkailujaan anteeksi.

Saksalaisessa Die Zeit-lehdessä ilmestyi 13.3.2003 - talvisodan päättymisen muistopäivänä - koko aukeaman artikkeli, jossa todettiin, että Suomessa Supon yritys lavastaa professori Alpo Rusi vakoilijaksi, on poliittinen ajojahti. Suomen eduskuntavaaleihin taisi olla noin viikko. "Irakgaten" jo ennestään hermostuttama pääministeri Paavo Lipponen määräsi Suomen Berliinin lähettiläs Leif Fagernäsin ottamaan yhteyttä Die Zeitin, ja vaatia lehteä pyytämään anteeksi. Die Zeit ei taipunut.

Lisäksi Jaakko Iloniemi (sd) kirjoitti, hyvin todennäköisesti Lipposen pyynnöstä Die Zeitin päätoimittajalle kirjeen, ja pyysi lehteä oikaisemaan toimittajan esittämän käsityksen, että ajojahti liittyi ainakin osin Alpo Rusin Nato-mielipiteisiin. Die Zeit ei taipunut.

Lehdellä ei ollut mitään syytä taipua. Ei ollut mitään anteeksipyydettävää, sillä Die Zeit oli oikeassa. Supon Alpo Rusin niskaan sepittämä vakoilutarina oli ajojahti.

Emme vielä varmuudella tiedä, miksi Supo yritti lavastaa Alpo Rusin vakoilijaksi. Sen me kuitenkin tiedämme varmuudella, että kysymys oli lavastuksesta. Sen tietää jokainen, joka on lukenut jutun esitutkintapöytäkirjan, ja minä olen. Se on hyllyssäni edelleen, poliisien rikoksia sisältävien mappien pitkän pitkässä rivistössä.

Tiedämme, että vähän ennen Rusi-tutkinnan käynnistymistä oli paljastunut muutamia suomalaisia, jotka varmuudella olivat vakoilleet DDR:n Stasille. Paljastuneista merkittävimmässä asemassa oli SAK:n tiedotuspäällikkö Riitta Juntunen (sd), jonka värväyssopimus ja Stasilta saamat poikkeuksellisen korkeat palkkiot on saatu julki. Juntunen vakoili aikoinaan muun muassa Länsi-Saksan ulkomaantiedustelupalvelun johtaja Klaus Kinkeliä, josta sittemmin tuli maansa ulkoministeri. Näitä vakoilijoita Supo ei kuitenkaan halunnut tutkia, esitutkintaa ei käynnistetty. Sen päälliköt väittivät vakoilijoiden rikoksia vanhentuneiksi. He valehtelivat.

Paljastuneet olivat demareita. Alpo Rusi oli taustaltaan keskustalainen. Jo se on syy epäillä poliittista ajojahtia. Yksi selitys Supon operaatiolle voi nimittäin olla - korostan sanoja voi olla - tarve peitellä SDP:n jäsenkirjan omaavien vakoilijoiden jättämistä tutkimatta, ohjata huomio kepulaiseen. Muistutan, että Supon tuolloinen päällikkö Seppo Nevala oli demari. Kalevi Sorsan entinen poliittinen sihteeri.

Vuorostaan Paavo Lipposella on anteeksipyynnön paikka. Sekä Die Zeitilta, että Alpo Rusilta.