Turun poliisi salailee Eronen -päätöstään.

Tutkinnanjohtaja Markku Kukko päätti Helena Erosen tutkintapyynnön käsittelyn lyhyeen: esitutkintaa ei suoriteta. Näin Turun Sanomat uutisoi tänä aamuna klo 10:46. Tutkintapyyntö törkeästä kunnianloukkauksesta koski Erosen hihamerkki-blogikirjoituksen inspiroimaa Turun Sanomien uutista, jonka yhtymäkohdat todellisuuteen olivat huterat.

Lopputulos ei sinällään ollut yllätys. Vaikka TS:n uutinen oli virheellinen, se kuitenkin koski eduskunta-avustaja Erosen toimintaa politiikassa ja julkisessa tehtävässä, ja silloin kunnianloukkauksen kynnys on huomattavan korkealla.

Kohujutuissa päätökset kannattaa lukea itse, joten soitin tutkinnanjohtaja Markku Kukolle, ja tilasin päätöksen. "Saat sen parissa minuutissa, kun lähetät sähköpostiviestin. Saat tutkinnan lopettamispäätöksen vastauksena", Kukko opasti ystävällisesti.

Lähetin viestin. Meni vähän aikaa. Vastauksesi tuli: "Mitä mediaa edustat ?". Ei päätöstä. Vastasin: "Vapaa toimittaja". Kukko mietti tovin, pari, kohta kolmannenkin, ja vastasi: "Tutkinnan lopettamispäätös on julkinen ja se on tilattavissa Varsinais-Suomen poliisilaitoksen arkistosta, suora puh 07187 46916".

Soitin annettuun numeroon. Siellä vastannut sihteeri ei tiennyt asiasta yhtään mitään. Hän tarkisti, ettei tiedostosta löydy mitään merkintää Erosen tutkintapyynnöstä, eikä sen lopettamispäätöksestä, eikä hän siis voi lähettää mitään. Annoin sähköpostiosoitteeni, käskin sihteerin setviä poliisilaitoksen sotkut Kukon kanssa ja huolehtia, että päätös on sähköpostissani tänään.

Mihin katosi tutkinnanjohtaja Markku Kukon ystävällisyys? Mitä sellaista hänen päätöksensä sisältää, jonka salaamiseen tuli nyt äkkiä tarve?

TS:n uutisessa kerrotaan: "Tutkinnan päätöksessä todetaan myös, että Helena Eronen on pitänyt tekstiään sarkastisena parodiana, mutta sitä voidaan pitää hänen asemansa huomioiden vähintäänkin sopimattomana kirjoituksena, jopa mahdollisesti sellaisena, jonka eduskunta lainsäädäntövaltaa käyttävänä tahona on kriminalisoinut."
Ovatko kenties tutkinnanjohtaja Markku Kukon moraalispoliittiset pohdinnat sellaisia, joita Varsinais-Suomen poliisilaitos ei halua näkevän muiden, kuin Turun Sanomien toimittajien? Mene tiedä, mutta rimpuilullaan Kukko varmisti, että hänen päätöksensä päätyy suurennuslasin alle.

Varsinais-Suomen poliisilaitos ei rettelöi ensimmäistä kertaa. Alla olevassa linkissä kerrotaan, kuinka saman laitoksen rikoskomisario Susanna Arppe käytti virka-asemaansa väärin ja esti alaisiaan luovuttamasta julkisia asiakirjoja, kuinka Arppe peitteli rikostaan valehtelemalla, kuinka valtakunnansyyttäjänvirasto peitteli Arppen rikosta - ja kuinka nolosti he kaikki jäivät kiinni.
Arppen tapauksessa tilatut asiakirjat olivat osa esitutkintaa, joissa huumejutun keskeinen näyttö perustui Arppen alaisena toimineiden poliisimiesten valehteluun todistajina, esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä.

Varsinais-Suomen poliisilaitoksen Susanna Arppen rikos ja sen peittely: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/105

Arppen ja muiden poliisin rikoksista laajemmin: http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2010/numero-9/virkavaltaa-mielivaltaa