Naisilta pois psyykelääkkeet!

Itsemurhista voitaisiin ehkäistä melkein kolmannes, naisten itsemurhista yli puolet, jos ihmiset eivät saisi psyykelääkkeitä kotiinsa, kertoo Yleisradio.

 

Suomessa selvästi yleisin itsemurhan tekotapa on hirttäytyminen, mutta hyvänä kakkosena (jos niin saa tällaisessa yhteydessä sanoa) tulevat lääkkeet, joita suosivat erityisesti naiset. Esimerkiksi vuonna 2009 teki 296 suomalaista itsemurhan lääkkeillä, heistä 154 naisia. Naisten itsemurhista se oli liki 57 prosenttia, ja myös miesten itsemurhista tehtiin tuona vuonna lääkkeillä liki viidennes, ilmenee Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoista.

Itsemurhan tekovälineiksi sopivat kaikki keskushermostoa lamaavat lääkkeet: rauhoittavat lääkkeet, uni- ja nukahtamislääkkeet. Samoin välineeksi käyvät voimakkaat kipulääkkeet, käytännössä opioidit, joskin sellaisia taitaa olla vaikeaa saada kotiinsa tappavia määriä muiden kuin ehkä terminaalivaiheen syöpäpotilaiden.

Tuoreempaa itsemurhien tekotapatilastoa kuin vuoden 2009 luku ei ole tätä kirjoitettaessa minun käytettävissäni, mutta on ilmeistä että lääkkeiden osuus on edelleen samalla tasolla. Lähes 300 elämää päättyy harkitusti ottamalla yliannos kolmiolääkkeitä. Lisäksi on myös tapaturmaisia lääkekuolemia, erityisesti viinan ja muiden huumeiden kanssa pelattaessa.

Viime vuonna (2014) Suomessa tehtiin 789 itsemurhaa, mikä oli lähes 100 vähemmän kuin edellisenä vuonna (lähde: http://www.findikaattori.fi/fi/10 ).

Suunta on siis hyvä, mutta parempaan pitäisi päästä. Nopein tapa ehkäistä suuri osa Suomen itsemurhista on lopettaa merkittävien psyykelääkemäärien luovuttaminen ihmisille kotiin. Jos potilaat joutuisivat hakemaan päivittäin lääkkeensä esimerkiksi terveyskeskuksista tai apteekeista, olisi vaikeaa kerätä tappavaa varastoa. Näin pystyttäisiin estämään yli puolet naisten itsemurhista.

Viimeistään tässä vaiheessa vähemmänkin valpas lukija varmaan herää kysymään, kertooko Yle tosiaan tällaisia. No juu, ei. Kaikki muu edellä oleva pitää paikkansa, mutta siinä kohden minä ingressissä juksasin, kun väitin jotta Yle olisi lääkeongelman oivaltanut. Sen sijaan logiikka on ehtaa Yleä.

 

Yle News valehtelee koko maailmalle

Ylen nettisivuilla julkaistiin 29.12.2015 suomenkielinen versio Yle Newsin toimittaja Sam Kingsleyn artikkelista "Metsästykseen vedotaan, toisiamme tapetaan". Se on alun perin kirjoitettu englanniksi, ja käännetty suomeksi suomalaiselle yleisölle. Oletan, että alkuperäinen versio on tarkoitettu kansainväliselle yleisölle ja jaetaan ties miten.

Sam Kingsleyn artikkelista on vaikeaa löytää kohtaa, joka pitäisi paikkansa. Kaikki perusasiat on jätetty tarkistamatta, mikä tuppaa olemaan valtamediassa sääntö eikä poikkeus aina, kun kyseessä ovat ampuma-aseet. Aseista ja EU:n komission asedirektiivistä valehteleminen ei ole valitettavasti ole kansanedustaja Erkki Tuomiojan yksinoikeus.

Kingsley valehtelee otsikosta lähtien. Artikkeli käsittelee itsemurhia, eikä itsemurhaaja yleensä tapa muita, vaikka Kingsley tunnollisesti mässäileekin kaikilla perhesurmilla joita on sattunut Ylen arkistosta löytämään.

Jutun clou on, että Suomessa tehtiin - siis jutun mukaan - vuonna 2013 ampuma-aseella 160 itsemurhaa. Tämän julistetaan olevan hirveän paljon, minkä vakuudeksi Kingsley on haastatellut brittitoimittaja Iain Overtonia, "joka kampanjoi ampuma-aseiden sääntelyn puolesta." Ylen artikkeli onkin kampanjajournalismia puhtaimmillaan; joskin kampanjajournalismi harvoin on puhdasta. Ei ole tämäkään tuotos.

Artikkelissa väitetään: "5,4 miljoonan asukkaan maassa on lähes 1,6 miljoonaa rekisteröityä ampuma-asetta ja joka kahdeksas suomalainen omistaa laillisen ampuma-aseen. Se on korkein määrä koko EU:n alueella." Sam Kingsley valehtelee.

Tällaista suttua syntyy, kun toimittaja soittelee aatetovereille, tukkii tehokkaasti korvansa eriävältä tiedolta eikä tarkista mitään siitä, mitä väitetään. Onkohan Yle News ajatellut puhaltaa hengen myös Jemen-myyttiin? (Kts. taulukon alta)

Artikkelin idea on väittää, jotta itsemurhien "suuri määrä" on seuraus ampuma-aseiden tavattoman suuresta määrästä ja "helposta saatavuudesta".

Helpon saatavuuden asiantuntijana Kingsleyllä on lobbari Iain Overton, koska hän kävi vuonna 2008 Kauhajoella, siellä tehdyn joukkomurhan jälkeen. "Minusta mikään ei viitannut siihen, että kukaan Suomessa olisi halunnut keskustella käsiaseita koskevan lainsäädännön tiukentamisesta"selittää Overton. Onko Ylen aasintuntijan todella mahdollista olla näin täydelleen pihalla Suomen asekeskustelusta, vai onko Overton vain liukas huijari?

Overtonilta löytyy myös tällainen helmi: "Ampuma-aseet ovat hänen mielestään paljon hengenvaarallisempia kuin vaikkapa veitset." Suomessa veitsillä tehdään 40/100 henkirikoksista ja paljain nyrkein 22/100. Luvallisella ampuma-aseella tehdään tappoja ja murhia 6-8 / 100. Sam Kingsley olisi tiennyt tämän jos olisi vaivautunut vilkaisemaan Henkirikoskatsausta, mutta tarkistaminen tunnetusti pilaa vetävän jutun.

Yle Newson artikkelia lukiessa tulevatkin elävästi mieleen Ylen Martti Backmanin ja Matti Virtasen lähes uskonnollisessa hurmoksessa tehdyt MOT-ohjelmat, joissa todisteltiin muun muassa ettei ilmastonmuutosta ole ja milloin mitäkin. Ja joissa tosiasiat olisivat olleet vain tiellä.

 

Missä korrelaatio piileskelee?

Tämän blogin alaosana on taulukko EU:n jäsenmaiden asemääristä per capita, henkirikoksista ja itsemurhista; jälkimmäisistä peräti kolmesta näkökulmasta. Taulukon tiedot ovat EU:n komission 21.10.2013 päivätystä tiedonannosta, Tilastokeskukselta ja WHO:lta.

Taulukosta ilmenee, ettei Suomessa ole aseita "korkein määrä koko EU:n alueella", se on fataali valhe. Suomen edelle menevät muun muassa Ranska, Ruotsi ja Saksa. Luultavasti edelle menevät myös Itävalta ja Kreikka, mutta tämä riippuu siitä uskotaanko EU:n komissiota vai erästä sveitsiläistä tutkimuslaitosta. Molemmat olen ottanut huijauksesta kiinni, joten sikäli asia on minulle ihan sama.

Joka tapauksessa Itävalta ja Kreikka sijoittuvat asemäärissä EU:ssa korkealle. Silti ne yhdessä EU:n ase-eliittiin kuuluvan Saksan kanssa edustavat unionin alhaisimpia henkirikoslukuja, eivätkä vain ampumalla tehtyjen tappojen osuudessa.

Kaikkein eniten aseita per capita on Kyproksella, jossa - hupsis! - on myös koko EU:n kolmanneksi alhaisimmat itsemurhaluvut. Sen alle menevät vain niukasti Malta ja Kreikka, joista jälkimmäinen siis kuuluu EU:n asemaihin.

Suomi pärjää taulukossa vain yhdellä suhdeluvulla: ampumalla tehtyjen itsemurhien osuudella. Se on korkein, mutta mitä merkitystä sillä on, kun edes miesten itsemurhien kokonaismäärässä emme pääse lähellekään mitalisijoja? Edelle menevät ainakin Latvia, Liettua. Slovenia, Unkari ja Viro, kokonaismäärässä myös Belgia.

Yle Newsin artikkeli on viritetty sen väitteen varaan, että asemäärä korreloi itsemurhien ja murhien määrän kanssa.

Edellä mainittujen maiden lisäksi, ihmettelen missä korrelaatio luuraa, kun Ruotsissa on viisi kertaa enemmän ampuma-aseita kuin Iso-Britanniassa - jossa ampuma-aseen saa vain yläluokan yläluokka - mutta Britanniassa on enemmän itsemurhia? Missä on korrelaatio kun Romaniassa ei ole aseita edes yläluokalla mutta väki tappaa itseään samaan tahtiin kuin Britanniassa ja siis enemmän kuin hyvin aseistetussa Ruotsissa? Missä on korrelaatio kun unkarilaiset tekevät itsemurhia kolmanneksen enemmän kuin suomalaiset, vaikka heillä on hyvin vähän ampuma-aseita?

Puolalaisilla ei ole käytännössä lainkaan ampuma-aseita, mutta silti he itsemurhaavat liki Suomen tahtia; tätä ei hidasta edes se, että maa lienee EU:n kiihkokatolisin. Ranskalaisilla on ampuma-aseita 25 kertaa enemmän kuin puolalaisilla, mutta silti he jäävät itsemurhissa jälkeen puolalaisista.

Artikkelissa professori Kristian "Wahlbeck viittaa tutkimuksiin, joissa väitetään olevan viitteitä siitä, että ampuma-aseen säilyttäminen kotona kasvattaa itsemurhan riskiä etenkin nuorten miesten keskuudessa."

Haastattelin Wahlbeckiä syksyllä 2011 hänen esitettyään perin outoja väitteitä sisäministeriän aseturvallisuusseminaarissa. Vastaukset olivat juuri tuollaisia sekavia viittauksia tuntemattomiin tutkimuksiin.

Joten missä on korrelaatio, jonka haamun todenmukaisuuden puolesta vannovat Sam Kingsley, Iain Overton ja Kristian Wahlbeck? Piileskeleeköhän se siellä samassa paikassa, josta valtionvarainministeri Alexander Stubb napsii prosenttilukuja kun on kiire eikä viittis ottaa selvää?

 

Komission viides kolonna

Vuonna 2009 itsemurhan teki lääkkeillä 296 ihmistä ja ampuma-aseella 181. Yle Newsin artikkelin mukaan vuonna 2013 itsensä ampui 160 ihmistä. Lääkkeillä itsensä tappaneiden määrää Yle ei kerro, koska heitä on selvästi enemmän. Hirttäytyneiden määrää Yle ei kerro koska heitä on vielä enemmän. Yle ei kerro miltä poliisista tuntuu keräillä ihmisen palasia pitkin ratavieriä, tai miltä tuntuu kaapia pois ruumista autosta joka on ohjattu rekan alle. Kun on ajettu suoraan toisen työpaikalle. Yle ei kerro miltä poliisista tuntuu tulla irroittelemaan hirttäytynyttä.

Yle Newsin toimitus on totisesti sisäistänyt Helsingin teknisen toimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin opin: "Vain ampumalla tapetut ovat tapettuja, muut ovat yhdentekevää tilastomussua". (Idea Saurin, sanavalinta minun).

Kingsleyn artikkelin kuvatekstissä luetellaan 2000-luvun suomalaisia joukkomurhia. Mukana on mm. Hyvinkää (2 kuollutta), mutta mikä puuttuu? Tietenkin pommi-isku Myyrmanniin (7 kuollutta). Väärä ase. Vain ampumalla tapetut ovat tapettuja.

Kingsleyn artikkelin lopusta ilmenee hänen levittäneen samasta teemasta disinformaation aikaisemminkin. Syy lienee ilmeinen. Suomessa on vastustettu tiukasti ja ilahduttavan laajalla pohjalla EU:n komission hyökkäystä eurooppalaisten kimppuun, komission vaatimuksia asedirektiivin tiukentamisesta. Suomalaisten kanta vaikuttaa muiden maiden kansalaisten näkemyksiin. Joten Yle News kantaa kortensa komission kekoon pyörittämällä propagandamyllyä kuin Moskovan Tiltu aikoinaan.

Ehdotan, että Yle muuttaa englannikielisten uutistensa nimeksi Commission News.

 

Miksi menestystarina ei kelpaa?

Taulukosta selviää myös, ettei itsemurhien kokonaismääräkään ole Suomessa niin poikkeuksellisen suuri kuin meille toistuvasti uskotellaan. Olemme EU:n keskikastia.

Vuonna 1990 Suomessa tehtiin 1520 itsemurhaa, vuonna 2014 enää 789. Se tarkoittaa 48 prosentin vähennystä 25 vuodessa. Sehän on valtava menestystarina! Miksi Yle News ja muu media ei julista tätä huikeaa tulosta - myös kansainväliseen levitykseen? Miksi sen sijaan aina vain on tarjolla sama ruttuinen valitusvirsi aina yhtä epäpätevältä Kristian Wahlbeckilta: pitää saada aseet pois.

Suomessa ovat vähentyneet nimenomaan miesten itsemurhat, naisilla vähenemä on ollut hitaampaa. Itsemurhat ovat vähentyneet yli 700 vuotuisella kappaleella, ja he ovat lähinnä miehiä. Samaan aikaan meillä on ollut aivan sama määrä ampuma-aseita, ja ne säilytetään aivan samalla tavalla kotona kuin ennenkin. Onko tämä siis joku "väärin sammutettu" -juttu? Onko yli 700 itsemurhatun vähennys saavutettu viekkaudella ja vääryydellä?

Jos joku todella uskoo, että itsemurhat vähenevät poistamalla välineet, niin toistan alussa sanomani. Kaikki keskushermostoa lamaavat lääkkeet pois kotisäilytyksestä. Naisten itsemurhista leikataan oitis yli puolet.

Tosin ihmettelen, onko joku ihan oikeasti niin tyhmä, että uskoo tuollaiseen?

 

Näistä luvuista YLE vaikenee

Alla olevan taulukon synnytti EU:n komission vuoden 2013 lopun tiedonanto, jolla komissio yritti osoittaa korrelaation asemäärien, henkirikosten ja itsemurhien välillä. Komissio kuitenkin ampui itseään jalkaan, jos sanonta sallitaan. Komission omatkin tiedot, jopa yhdellä väärennöksellä höystettynä päinvastoin osoittivat kirkkaasti, ettei korrelaatiota ole. (Komission tiedonanto COM (2013) 716final).

Koska komission taulukosta puuttui oleellisia tietoja, taulukon täydensi Asealan Elinkeinonharjoittajien tuolloinen puheenjohtaja Antti Sukuvaara. Hän otti mukaan Tilastokeskukseen tilastoista miesten kaikki itsemurhat, sekä Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastoista kaikki itsemurhat.

Taulukossa vasemmalta lukien ensimmäinen luku A = laillisten ampuma-aseiden määrä / 100 asukasta, B ampuma-aseilla tehdyt henkirikokset per 100 000 asukasta, C ampumalla tehdyt itsemurhat per 100 000 asukasta. A-C ovat komission tiedonannosta. Luku D on miesten kaikki itsemurhat kaikilla keinoilla (Tilastokeskus) ja viides luku E kaikki itsemurhat kaikin mahdollisin keinoin, molemmat per 100 000 asukasta. Viimeinen tieto WHO:lta.

Komission asemäärissä oli eräitä virheitä. Komission oli esimerkiksi katsonut tarpeelliseksi väärentää Suomen asemäärän puolitoista kertaa todellista suuremmaksi. Näistä huomautuksia taulukon alla.

                     A       B        C       D        E

Alankomaat  3.9    0,33   0,24  12,0   8,8

Belgia         17,2    0,68   1,96  27,1  17,0

Bulgaria       6,2     0,67   0,87  21,7  12,3

Espanja     10,4     0,20   0,42  10,5    7,6

Irlanti          8,6      0,48   0,56 19,1    11,9

Iso-Britan    6,5      0,07   0,18   9,4    11,8

Italia          11,9      0,71   0,81   9,8      6,3

Itävalta      21,9 x) 0,28   2,68   25,6   12,8

Kreikka      22,5 x) 0,26    0,97     5,3     3,5

Kroatia      21,7      0,39    2,35   28,8   19,7

Kypros      36,4       0,46     0,48    2,8    3,6

Latvia        19,0       0,22    0,94   54,4  20,8

Liettua        0,7        0,18    1,00   73,2  31,0

Luxemburg 15,3       0,62    1,00   25,9    7,8

Malta          11,9       0,00    1,68     5,9    3,4

Portugali       8,5      0,41     1,09     7,1  11,5

Puola            1,3       0,09     0,12   22,8  15,3

Ranska        31,2       0,06    2,33   24,5  14,7

Romania        0,7       0,02     0,06  19,4  11,9

Ruotsi          31,6       0,41     1,20  16,9  11,1

Saksa          30,3        0,19     0,94  18,3    9,9

Slovakia         8,3        0,18     0,94  22,6   9,9

Slovenia       13,5        0,10     2,34  43,1  21,8

Suomi           29,3 z)    0,45     3,34   34,7 16,0

Tanska         12,0        0,27      1,16   20,2 11,3

Tsekki          16,3         0,19     1,39   22,2 12,8

Unkari            5,5         0,07     0,72   44,0  21,7

Viro                9,2         0,24     1,57   52,7  14,8

HUOMAUTUKSIA:

x) Sveitsiläistutkimuksessa "Small Arms Survey 2007" on Itävallan asemäärän suhdeluku 31,8 ja Kreikan 31,0.

z) Samassa sveitsiläistutkimuksessa Suomen asesuhdeluku oli taulukossa tuolloisten tietojen mukaan oikein (32,0), mutta maatiedotteessaan sveitsiläiset valehtelivat Suomelle lähes miljoona ylimääräistä asetta. Useimmat toimittajat eivät lukeneet itse tutkimusta, so. taulukkoa, vaan tiedotetta, joten huijaus meni mediassa läpi. Huijaus nosti Suomen suhdeluvun liki 50, ja jostain syystä komissio halusi vuosia myöhemmin jatkaa valehtelua, vaikka oikeakin luku oli koko ajan saatavissa. Sveitsiläiset tunnustivat virheensä alkuvuonna 2013, mutta eivät kertoneet kenen aloitteesta väärennös aikoinaan tehtiin.

Väärennös synnytti Jemen-myytin, iskulauseen "Suomessa on kolmanneksi eniten aseita USA:n ja Jemenin jälkeen". Sitä käytettiin taajaan Suomessa käydyssä kiivaassa asepoliittisessa väittelyssä ja siksi pidän todennäköisenä, että huijaus oli kotimaista tilaustyötä.

Tässä olen korjannut taulukkoon Suomen aserekisterin mukaisen luvun.