Miksi poliisi ei tutki natseja järjestäytyneenä rikollisryhmänä?

Kaljan myynti kerhotiloissa on poliisin mielestä järjestäytynyttä rikollisuutta, mutta natsien järjestäytynyt väkivalta ja poliittinen terrori eivät ole.

 

"Suomen Vastarintaliike" -nimikkeellä esiintyvä natsiporukka on onnistunut saamaan tililleen ensimmäisen henkirikoksensa. Porukan Helsingin vilkkaimmalla paikalla, Asema-aukiolla keskellä lauantaipäivää hakkaama 28-vuotias mies kuoli viikon päästä, omaisten mukaan aivoverenvuotoon.

Natsit ovat omilla sivuillaan julkistaneet tapahtumasta videon, jossa he rehentelevät "aktivistinsa" lyöneen miehen maahan. Videon lopussa näkyy asfaltilla tajuttomana makaava mies ja verta.

Helsingin poliisilaitoksen vihdoin 18.9 antama tiedote selventää mitä tapahtui, joten lainaan sen sellaisenaan:

"Helsingin poliisi sai lauantaina 10.9.2016 klo 13 aikaan ilmoituksen, että Helsingin rautatieaseman Asema-aukiolla on tapahtunut pahoinpitely. Asian esitutkinnassa on selvinnyt, että tapahtumapaikalla on ollut Suomen vastarintaliikkeen muutaman hengen mielenilmaisu. Mielenilmaisun aikana tapahtumapaikalle on tullut vuonna 1988 syntynyt mieshenkilö, joka on pysähtynyt mielenilmaisijoiden eteen. Hetken kuluttua mielenilmaisuun osallistunut mieshenkilö pahoinpitelee vuonna 1988 syntyneen mieshenkilön, joka jää makaamaan tapahtumapaikalle. Hetken kuluttua pahoinpitelystä pahoinpitelijä ja muut mielenilmaisijat poistuvat paikalta. Poliisi aloitti asiasta esitutkinnan nimikkeillä pahoinpitely ja törkeä vammantuottamus.

Pahoinpidelty toimitettiin sairaalaan, josta hän kotiutui torstaina 15.9.2016. Hän oli menehtynyt seuraavana päivänä, eli perjantaina 16.9.2016, jolloin toinen rikosnimikkeistä muuttui törkeäksi kuolemantuottamukseksi."

Poliisi myös ilmoitti ottaneensa kiinni yhden, vuonna 1990 syntyneen mieshenkilön.

 

Poliisi on perin valikoiva

Kaikki tietävät, ettei tämä natsiporukka riehunut ensimmäistä kertaa. He hakkasivat vaalityötään tekevän kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaan Oulussa v. 2011. He hyökkäsivät, ilmeisen suunnitellusti v. 2013 Jyväskylän kirjastoon jossa esiteltiin "Äärioikeisto Suomessa" -kirjaa ja muun ohella puukottivat yhtä ihmistä. He ovat syyllistyneet lukuisiin muihinkin väkivaltarikoksiin ja ylpeilevät niillä avoimesti. Väkivalta ja sillä uhkaaminen on oleellinen osa heidän poliittista ohjelmaa ja poliittista toimintaansa.

Natsien väkivalta suuntautuu poliittisia toimintaoikeuksia vastaan, mikä tekee siitä yhteiskunnallisesti erityisen vaarallisen, oli se miten pieni porukka tahansa. Poliittinen murha on aina vakavampi asia kuin ryyppytappo.

Miksi poliisi ei tutki tämän porukan tekoja järjestäytyneenä rikollisryhmänä toimimisena?

Poliisi on lukuisia kertoja yrittänyt saada eräiden MC-kerhojen oluen myyntiä näiden suljetuissa kerhotiloissa tuomituksi järjestäytyneenä rikollisuutena. Keskusrikospoliisi on tunkeutunut jopa kuntien kaavoitukseen, estäen asemakaavamuutokseen, koska sitä hakeneen yrityksen hallituksessa on henkilö, joka KRP:n mukaan on Hells Algels MC:n jäsen.

Viimeksi 9.9 poliisin toimittajat Helsingin Sanomissa häpäisivät lehtensä artikkelilla, jossa KRP:n rikosylikomisario Rabbe von Hertzen vaati, etteivät "liivijengien" jäsenet saa osallistua "Motoristit koulukiusaamista vastaan" -yhdistyksen tapahtumiin kouluissa. Niihin kuulemma oli osallistunut Bandidos ja Cannonball MC:n jäseniä.

Säästeliäästi totuutta käytellyt von Hertzen "huomauttaa, että Bandidos ja Cannonball on todettu tuomioistuimissa järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi." Väite ei pidä paikkaansa. Yhtään "MC-ketjua" ei ole tuomioistuimissa todettu järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi. On muutama tapaus, jossa Cannonballsien ja Bandidosin kerhon on katsottu toimineen tietyssä rikoksena jr-ryhmänä. Poliisi ei piittaa tuomioistuinten päätöksistä eikä perustuslain mukaisesta vallan kolmijaosta, vaan omilla päätöksillään se julistelee eri ihmisryhmiä rikollisiksi, ja sitten painostaa muuta yhteiskuntaa toimimaan tahtonsa mukaan.

Poliisi siis käsittelee koulukiusaamisen vastaista kampanjaa järjestäytyneen rikollisryhmän näkökulmasta, mutta kieltäytyy näkemästä järjestäytynyttä rikollisuutta natsiporukan järjestäytyneessä väkivallassa.

 

SVL on järjestäytynyt rikollisryhmä

"Järjestäytyneellä rikollisryhmällä tarkoitetaan vähintään kolmen henkilön muodostamaa tietyn ajan koossa pysyvää rakenteeltaan jäsentynyttä yhteenliittymää, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen rikoksia, joista säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta, taikka 11 luvun 10 §:ssä tai 15 luvun 9 §:ssä tarkoitettuja rikoksia," säädetään rikoslaissa (rikoslaki 6:5).

Numeroidut pykälät tarkoittavat kiihottamista kansanryhmää vastaan ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamista.

SVL on vuosia koossa pysynyt jäsentynyt yhteenliittymä, jossa on enemmän kuin kolme jäsentä, ja joka toimii yhteistuumin tehdäkseen sekä RL 11:10 mukaisia, että vakavampia rikoksia. Jyväskylän v. 2013 kirjastohyökkäyksessä päätekijä tuomittiin muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, josta enimmäisrangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.

Sisäministeriö julkisti elokuussa raportin väkivaltaisesta ekstremismistä Suomessa vuonna 2015. SVL nousee raportissa suurimmaksi yksittäiseksi tekijäksi, ja se vastasi myös lähes kaikista tapauksista joissa rikoksen nimikkeenä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

SVL täyttää aivan kiistatta järjestäytyneen rikollisryhmän kriteerit. Siitä on eri mieltä vain SVL, poliisi ja valtakunnansyyttäjänvirasto.

 

Kaksi tuomiota, kahdet eri pelisäännöt

Eräässä tapauksessa helsinkiläinen mies sai 1 v 8 kk ehdotonta vankeutta melko tavallisesta pahoinpitelystä. Neljän miehen tappelun synnyttänyt riita oli tavan mukaan aika vähäinen. Tuomittu löi tappelukumppaniaan päähän, oman kertomansa mukaan moottoripyöräilijän kypärällä, tuomioistuimen näkemyksen mukaan teleskooppipampulla. 1)

Lyöty menetti tajuntansa ja päässä todettiin lyöntijäljet, mutta pysyviä vammoja ei aiheutunut. Hän oli ollut vahvasti juovuksissa kuten kaverinsakin, eikä muistanut tapahtumista mitään. Hänellä ei ollut korvausvaatimuksia.

Oli siis lyöty, aika kovaakin, mutta tavallisen pahoinpitelyn rajoissa pysyen. Sen enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta, ja tuosta teosta normaalitaksa teosta olisi ollut noin 60 päiväsakkoa tai muutama kuukausi ehdollista vankeutta. Miksi siis melkein maksimituomio? (Tuomioon sisältyi myös pari liikennerikosta, mutta niiden vaikutus lopputulokseen on vähäinen).

Lyöjällä ja hänen kaverillaan oli ollut päällään Hells Angels MC:n liivit, joten poliisi tutki asiaa järjestäytyneen rikollisryhmän tekona. Sellaisesta ei saatu mitään näyttöä, joten kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen turvautui syyttäjien tavanomaiseen temppuun: kutsui todistajaksi KRP:n ylikonstaapeli Kimmo Kylmäkosken.

Kylmäkoski ei tietenkään ollut paikalla, eikä tiennyt asiasta mitään. Hän kuitenkin kiertää poliisilaitoksilla ja eri tuomioistuimissa kuin jehovantodistaja latelemassa saman litanian, joka kirjattiin Helsingin käräjäoikeuden tuomioon: "Kylmäkoski on kertonut perehtyneensä rikollisryhmien toimintaan virassaan Keskusrikospoliisin tiedusteluosastolla. Kylmäkosken kertomuksesta on ilmennyt, että Hells Angels -ryhmä on kansainvälinen järjestäytynyt rikollisryhmä. Ryhmä on järjestetty porrasorganisaatioksi niin, että selkeä hierarkia vallitsee eri osastojen välillä ja osastojen sisällä". Ja niin edelleen.

Yleensä tuomioistuimet osaavat asettaa Kylmäkosken liirumlaarumin puitteisiinsa eli jättää sen huomiotta, mutta tällä kertaa tuomarit olivat kyllin lapsellisia, ja niin rapsahti liki maksimituomio. Samalla KRP sai lisää vettä propagandamyllyynsä.

Aivan toisin toimitaan natsien kanssa.

Jyväskylän kirjastopuukotuksen päätekijä, SVL:n Sebastian Lämsä tuomittiin viime tammikuussa kahdeksasta (8) rikoksesta: törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta pahoinpitelystä, poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta ja sen yrityksestä, kahdesta yrityksestä estää kokous, sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito. 2)

Kiinnitän huomiota siihen, kuinka rikossarjassa painottuu, väkivallan ohella, hyökkäys demokratiaa vastaan: puolet rikoksista on tähdännyt yhteiskunnallisen toiminnan estämiseen.

Tällä rikossarjallaan Lämsä tienasi 1 v 6 kuukautta ehdollista vankeutta.

Ei ollut Kimmo Kylmäkoski Jyväskylän käräjäoikeudessa eikä Vaasan hovioikeudessa jaarittelemassa järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Täytyy olla juuttisäkki päässä, ellei näe poliisien ja syyttäjien toiminnassa poliittista valintaa.

LÄHDEVIITTEET:

1) Helsingin HO 15.7.2013, dnro R 12/2727. Hgin KäO 21.9.2012, dnro R 12/8308

2) Vaasan HO 26.1.2016, dnro R 15/249