Mikä on sellainen uhkaus, jonka vuoksi peruutetaan yleisötilaisuus, mutta josta ei tehdä poliisille lain vaatimaa ilmoitusta?
Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen ja kirjastotoimen johtaja Virpi Launonen peruivat sunnuntaina 6.11 Anneli Auerin esiintymisen kirjaston yhteydessä olevassa Mikkeli-salissa.
"Minä huomasin asian eilen illalla, kun minulle alkoi tulla aika lailla yhteydenottoja. Ne tulivat minulle yllätyksenä. Siellä on hyvin erikoisia, yllättävän voimakkaita ja uhkaavan sävyisiä viestejä. Suorissa yhteydenotoissa ja sosiaalisessa mediassa on uhkaavia viestejä. Minulle tuli myös yhteydenottoja kaupungin poliittisilta päättäjiltä", kertoi kaupunginjohtaja Timo Halonen Iltalehdelle. 1)
"Yleisen tilan käytössä alettiin tuntea turvattomuutta: miten tilanne saadaan hallittua, kun on niin uhkaavan sävyisiä viestejä. Tarvittaisiin poliisisaattue paikalle. Tällainen ei kuulu kunnallisiin perustehtäviin. Kenelläkään ei ole erityistä oikeutta saada ääntään kuuluviin."
"On myös Auerin kannalta parempi, että perutaan tämä kuvio. Viesteissä muun muassa uhattiin Auerin terveyttä", Halonen perusteli Iltalehdelle.
Todella viehko tämä kaupunginhohtajan sananvapauskäsitys: "Kenelläkään ei ole erityistä oikeutta saada ääntään kuuluviin." Sananvapaus on tosin perustuslaissa turvattu oikeus, mutta koska sitä ei ole säädetty kenellekään erityisesti, oikeus sen käyttämiseen voidaan evätä miten huvittaa. Valtakunnansyyttäjänvirastossa varmaan rakastutaan tähän selitykseen, onhan puupääjuristeria viraston erityisosaamisalaa.
Varmuuden maksimoimiseksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka selitteli paikallislehdessä: "Kaupungin tehtävä ei ole antaa tähän tilaa, jonka pitäisi olla neutraali. Päiväkodit, koulut ja kirjastot halutaan pitää turvallisina paikkoina." 2)
Mikkeliläisellä logiikalla epäneutraalia on antaa tila kirjan esittelyyn, neutraalia on evätä se. Erityisen söpöä oli ottaa selitykseen mukaan päiväkodit.
Kun kaupungin virkamiehet olivat laskeneet alleen - toki vain kuvaannollisesti - myös paikallisen kauppakeskus Stellan johdolla lirahti. Dominoefekti vei hysterian Jyväskylään, jossa kauppakeskus Forumin kaupallinen johtaja Mari Laaksonen perui Auerin tilaisuuden: "Asiakkailta on tullut negatiivista palautetta ja kauppakeskus ei tarvitse negatiivista julkisuutta, Laaksonen perustelee." 3)
Tässä tulee lisää negatiivista julkisuutta.
Jyväskylän kaupunginkirjasto piti edelleen sananvapauden lippua yllä, kuten ennenkin, mutta sinne suunnitellun tilaisuuden peruutti lopulta kustantaja, koska yhden tilaisuuden vuoksi ei kannattanut matkustaa.
Missä ovat rikosilmoitukset?
Kysytäänpä Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Haloselta ne tärkeimmät kysymykset, jotka muilta ovat näköjään jääneet kysymättä.
Ovatko Mikkelin kaupungin virkamiehet tehneet poliisille rikosilmoituksen uhkailuista?
"Ei ole tehty. Missä menee raja? Mikä on sellainen uhkaus, että siihen pääsee kiinni? Kun uhkaukset esitetään nimettöminä, ja niin ettei niitä pysty jäljittämään, niin on vaikea tehdä mitään," selittää kaupunginjohtaja Halonen.
Sivuutan vain maininnalla sen perin kiintoisan seikan, että kaupunginjohtaja tietää, ettei uhkauspuhelujen ja / tai viestien lähettäjiä pystytä jäljittämään. Yleensä sen tietämiseen tarvitaan teleoperaattorin selvitys, jonka taas tilaa poliisi. Jos se saa rikosilmoituksen. Liekö Mikkelissä otettu joku digiloikka?
Rikoslaki velvoittaa ilmoittamaan etukäteen, jos tietää valmisteltavan törkeää rikosta (RL 15:10). Ilmoittamatta jättäminen on rikos. Auerin terveyden uhkaaminen tarkoittaa vähintään törkeää pahoinpitelyä, joka löytyy niiden rikosten listalta, joista ilmoittamiseen laki rangaistuksen uhalla velvoittaa. Ovatko Mikkelin kaupungin virkamiehet siis tehneet poliisille ilmoituksen törkeän rikoksen valmistelusta?
"Ei ole tehty", myöntää kaupunginjohtaja Halonen.
Amen.
Pelkääminen on oiva tekosyy
Tällaisen hysterian luomiseen riittää yksi kyläräyhä. Hän soittaa ja raivoaa eri virkamiehille ja poliitikoille, jotka alkavat soitella toisilleen ja vahvistaa toistensa huonoimpia ominaisuuksia, kuten pelkuruutta ja opportunismia, ja kohta koko varpusparvi on sekaisin. Kun tällaiseen häiriköintiin taivutaan, kyläräyhä on voittanut. Pelikenttä on luovutettu mielipideterroristeille.
Muistattehan nuo juhlavat sanat, jotka EU:ssa uhmakkaasti julistetaan aina terroristi-iskun jälkeen: "Pelolle ei saa antaa periksi, tai terroristit ovat voittaneet". Olisiko varpusparvesta, joka antaa kyläräyhän määrittää sananvapauden rajat, uhmaamaan tappamaan valmiita terroristeja? Kaikki tiedämme kuinka surkean nolo oikea vastaus on.
Suoraselkäinen kaupungin, kirjaston, kauppakeskuksen tai ihan minkä tahansa johtaja vastaa kyläräyhälle: "Anneli Auer on istunut tuomionsa, hän on täysivaltainen vapaa kansalainen ja hänellä on perustuslain suojaama oikeus esittää oma näkemyksensä asiasta - eikä tässä laitoksessa minkään väriset terroristit määrää sananvapauden käytöstä". Tämän pikasaarnan jälkeen suoraselkäinen johtaja oitis ilmoittaa uhkailuista poliisille.
Asiassa on vieläkin inhottavampi puolensa. "Yleisön reaktiot", "saatu palaute", "uhkailu pelottaa" ja muu on usein vain savuverho, jonka suojissa toteutetaan oma tahto.
Laajemmin ottaen Suomesta on tullut paskahousujen maa, jossa on aivan sopivaa vaatia kiellettäväksi mitä tahansa, koska "minä pelkään". Ei saa olla susia, koska "muija ja mukulat pelkäävät", "tappajavarikset" pitää tappaa koska "minä pelkään", kirkuvat tiirat ovat ihan väärin koska "minä pelkään", ei saa ampua uudenvuodenraketteja koska "Tessu pelkää", ei saa esitellä kirjaa koska varpusparvi pelkää.
Pelon diktatuuri.
LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:
1) http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016110622575014_uu.shtml
2) http://henkiloasiakkaat.lansi-savo.fi/nakoislehti/
3) http://www.iltalehti.fi/uutiset/20161107200024287_uu.shtml