Äärioikeiston poliisit ovat uhka meille kaikille

Terroristijärjestön kannattajan pitäminen poliisin palkkalistoilla olisi tehokas tapa osoittaa, ettei poliisijohdolla ole tarkoituskaan edustaa sitä tasapuolisuutta, jota poliisilaki heiltä edellyttää.

Lapuan liike oli Suomen historian suurin ja yhteiskunnalle vaarallisin terroristijärjestö, ja juuri siksi persut ihannoivat sitä. Persujen kansanedustajat huokailevat Lapuan liikkeen uudelleen perustamisen perään, ja monet kenttäpersut esiintyvät avoimesti lapualaistunnuksin.

Monta astetta vakavammaksi asia käy, kun lapualaispersut toimivat myös poliisina. Yksi heistä on Seinäjoen kaupunginvaltuutettu Piia Kattelus-Kilpeläinen (ps). Hän herätti vuodenvaihteessa huomiota julkaistessaan itsestään kuvan sinimustassa villapaidassa kirves kädessään; kuva varustettuna tekstillä: ”Maan tila -kolumni: Tulevana vuonna perussuomalaisuudesta tulee niin trendikästä, että lapuanliikkeen väreissä voi nauttia Bulevardilla maitokahvit ilman mellakkaa”.

Teksti oli napattu Ilkka-Pohjolaisen päätoimittaja Markku Mantilan leikkimielisestä uudenvuoden kolumnista. Kirveskuvan Kattelus-Kilpeläinen oli julkaissut itsestään alun perin jo vuonna 2017.

Kuva on nyt päätynyt poliisin syyniin, onko poliisille sopivaa esiintyä näin.

Fiskarsin kirves on erinomainen työkalu, mitään värejä ei ole kriminalisoitu, eikä tämän poliisin toiminta ole muutoinkaan mikään puserokysymys. Vaikka Kattelus-Kilpeläinen epäilemättä haluaa myös tällä kuvallaan viestittää tukeaan Lapuan liikkeelle.

Oleellista on Kattelus-Kilpeläisen suora julistautuminen Lapuan liikkeen kannattajaksi. Näin esimerkiksi Facebook-päivityksessään heinäkuun 7. viime vuonna, jolloin hän julkaisi lapualaisten johtoterroristi Vihtori Kosolan puheen. Kattelus-Kilpeläinen alleviivasi omaa poliittista kannanottoaan nostamalla viestinsä saatteeksi puheesta pätkän, jossa Kosola uhoaa mm: ”Kuinka kauan sallitte, että isänmaan kavaltajat ovat maalle lakeja säätämässä?”

Tällaisille viesteillään Seinäjoen poliisilaitoksen poliisi Piia Kattelus-Kilpeläinen asemoi itsensä fasistiksi ja julistautuu terroristijärjestön kannattajaksi. Terroristifriikeillä ei pitäisi olla mitään sijaa poliisissa.

Ylen mukaan Kattelus-Kilpeläinen on jo aiemmin saanut käytöksensä vuoksi kaksi kirjallista varoitusta ja hänet on myös erotettu määräajaksi virasta. Erottamispäätöksestä on Ylen mukaan valitettu hallinto-oikeuteen.

Kattelus-Kilpeläinen puolustautui Ylen haastattelussa: ”Perustuslaissa ei ole mitään viittausta, että poliisi ei saisi osallistua poliittiseen toimintaan ja poliisilla on samat perusoikeudet kuin kellä tahansa kansalaisilla eli mielipiteen- ja sanan- ja uskonnonvapaus.” 1)

Tässä on nyt kolme mahdollisuutta:

Kattelus-Kilpeläinen valehtelee.
Kattelus-Kilpeläinen ei tunne virkaansa ohjaavaa lainsäädäntöä.
Kattelus-Kilpeläinen väittää, ettei laki koske häntä.

Kaikki kolme vaihtoehtoa ovat suositus potkuille.

Poliisilla ei ole samanlaista sananvapautta kuin kellä tahansa kansalaisella. Se johtuu siitä eräänlaisen erotuomarin asemasta, joka poliisilla on kansalaisten välisissä kiistoissa ja yhteenotoissa. Siksi laki säätää:

”Poliisimiehen on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Arvioitaessa poliisimiehen käyttäytymistä otetaan huomioon myös hänen asemansa ja tehtävänsä poliisihallinnossa.” 2)

Fasistiksi ja terroristijärjestön kannattajaksi ilmoittautuminen romuttaa luottamuksen poliisiin.

Kuva Kattelus-Kilpeläisen äärioikeistopuuhista tarkentuu koko ajan. Media uutisoi 13.1 joukon aiemmin persuissa toimineita poliitikkoja olevan perustamassa uutta puoluetta, ”sinimustaa liikettä”.

”Tänään aamulla on myös virallisesti rekisteröity sinimusta-verkkotunnus. Verkkotunnuksen on varannut Seinäjokinen-lehti, jonka omistaa perussuomalaisten seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu Piia Kattelus-Kilpeläinen yhdessä puolisonsa kanssa.” 3)

Kattelus-Kilpeläinen kiistää yhteyden. ”Kysymys on ihmeellisestä yhteensattumasta, hän toteaa.”

Lestadiolainen ongelma Oulussa

Vuoden alkajaisiksi ilmeni myös, että Oulun poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Petrus Schroderus on yksi abortin kieltämistä vaativan kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä.

Lestadiolaiseksi ilmoittautunut Schroderus on selitellyt esiintyvänsä aloitteessa yksityishenkilönä, ja on siinä yhtä väärässä kuin Kattelus-Kilpeläinen tahollaan. Voidaan ehkä kuitenkin katsoa, että näinkin syvään naisten oikeuksien loukkaamiseen tähtäävän aloitteen ajaminen pysyy poliisille hyväksyttävien poliittisten toimintaoikeuksien piirissä.

Sen sijaan konstaapeli Schroderus on kompromettoinut itsensä monilla muilla julkisilla esiintymisillään, erityisesti somessa. Kuten:
”Vihaisia tuntuu olevan lähinnä ilmastouskovaiset, vasemmistolaiset ynnä muut ammattiloukkaantujat.
- Ainakin somekohujen perusteella.
Oikeastaan tuo pride on niin noloa ja ylipäätään kaikki marssiminen jonkun aatteen takia. Armeijassa marssittiin kun oli pakko ja se kuuluu siihen. Nämä ovat huvittavia friikkisirkuksia jotka aiheuttavat myötähäpeää ja vitutusta siksi että osalla siitä porukasta ei ole minkään valtakunnan käytöstapoja ja käsitystä siveellisyydestä”.

Pride ja homot ovat lestadiolaiselle konstaapelille niin paha ongelma, että viestit liikkuvat välillä hämärän rajamailla: ”Jutun pihvi on minusta se että porukan pitäisi reilusti uskaltaa sanoa jo: ”miks mun pitäis maksaa siitä että sä olet hintti?”

Aivan pohjamudissa Schroderus rämpi Facebook-viestissään, jossa hän rinnasti ilmastoaktiivi Greta Thunbergin Adolf Hitleriin. Time -lehti oli julkaissut molemmista kansikuvajutun sarjassa aikansa vaikutusvaltaisia ihmisiä:

”Historia toistaa itseään. Ekofasismilla on vain nuoremmat kasvot, ”kädet ovat Eesaun mutta ääni Jaakobin”.
EDIT: odotan jo innolla seuraavaa joka ilmiantaa tämän tosiasian että Time-lehti suuressa viisaudessaan teki myös Aatusta jutun. Eräiden henkilöiden mielestä Gretaa (intiaanikielellä ”Hän-jJoka-Näkee-Tappavan-Kaasun” ei saa laittaa samalle foorumille Aatun kanssa koska se loukkaa yhteisön arvoja.
Ilmeisesti ilma on jo liian sakeana hiilidioksidista ja hyperventiloinnista...” 4)

Ilmastonmuutoksen vastustamisen rinnastamisen fasismiin on noloa persupropagandaa ja äärioikeiston retoriikkaa. Lähinnä myötähäpeää Schroderus herättää kuvitellessaan Timen rinnastavan Thunbergin ja Hitlerin. Myös Hitler oli kiistatta erittäin vaikutusvaltainen henkilö, vaikka hänen vaikuksensa olikin pelkästään tuhoavaa lajia. Thunbergin vaikutus on päinvastainen.

Sanotaanko nyt vaikka niin, että Schroderus todistaa olevansa ostoruudin varassa. Ruudin keksijäksi hänestä ei taida olla.

Millä perusteella kansalaisten pitäisi luottaa tällaisia julkisuuteen syytävän poliisin tasapuolisuuteen ja puolueettomuuteen? Olisi kerrassaan typerää luottaa moisiin poliiseihin.

Nämä kaksi ovat vain tuoreita esimerkkejä poliisin oikealta äärilaidalta. Ongelma on paljon suurempi. Satojen, ellei tuhansien poliisien kokoinen.

Äärioikeiston poliisiagentit Capitolilla

On jo todistusaineistoa, että Donald Trumpin Washingtoniin 6.1 koolle rummuttaman väkijoukon rynnäkköä kongressirakennukseen auttoivat useat poliisit. Tutkimukset ovat kesken, mutta on mahdollista, että korkeassa asemassa olevat äärioikeistolaiset poliisit laiminlöivät ja sabotoivat turvatoimia mahdollistaakseen hyökkäyksen.

Aiemmin vuosi julkisuuteen, että Trump lähipiireineen oli suunnitellut armeijan määräämistä kaduille, estämään vaalien tuloksen toteuttamisen. Tämä tuotti entisten puolustusministereiden – demokraatteja ja republikaaneja – yhteisen kannanoton, jossa vaadittiin pitämään armeija erillään Trumpin kampanjoista. Se tuotti myös USA:n puolustushaarakomentajien neuvoston julkilausuman perustuslain ja vaalituloksen kunnioittamisen puolesta.

On syytä epäillä, että Trumpin tarkoitus oli luoda loppiaisena poliisien avulla pääkaupunkiin väkivaltainen sekasorto, joka olisi antanut hänelle tekosyyn määrätä armeija paikalle, estämään vaalituloksen realisoituminen.

Äärioikeistolaiset poliisit ovat kuolemanvaara jokaiselle kansakunnalle.

Poliisi toteuttaa persuagendaa

Suomessa poliisi ja syyttäjät eivät yleensäkään juuri piittaa kansalaisten tekemistä rikosilmoituksista, mutta erityisen räikeää tämä on niin sanotuissa vihapuherikoksissa. Niistä poliisit ja syyttäjät suostuvat päästämään esitutkintaan vain noin kymmenesosa, ja vain kuusi (6) prosenttia johtaa syytteisiin. 5)

Tämä tuottaa irvokkaita asetelmia. Toimittaja Johanna Vehkoo sai tuomion kunnianloukkauksesta, kun nimitti oululaista retkupoliitikko Junes Lokkaa natsipelleksi parin sadan kaverin suljetussa Facebook-ryhmässä. ”Vehkoon on täytynyt ymmärtää, että julkaisemalla kirjoituksen riidattomasti kahdelle sadalle henkilölle vaara kirjoituksen leviämisestä laajemmalti ja myös Lokan tietoon on todennäköinen”, lausui hovioikeus.

Puoli vuotta tuon viestin kirjoittamisen jälkeen poliisien suljetussa, noin 2 500 jäsenen Facebook-ryhmässä parjattiin joukolla pappia, Marjaana Toiviaista, koska hän on puolustanut näkyvästi turvapaikanhakijoita. Herjausten vuodettua julki Toiviainen teki rikosilmoituksen. Kihlakunnansyyttäjä Laura Sairanen esti esitutkinnan: "Koska viestejä ei oltu tarkoitettu kokonaan julkisiksi (suunnattu ainoastaan suljetun ryhmän jäsenille), katson ettei asiassa ylity esitutkintakynnys kunnianloukkauksen tai muunkaan rikoksen osalta”. Sairanen myönsi olevan mahdollista, että suljetusta ryhmästä viestit vuotavat ulkopuolelle. Sitä olisikin ollut vaikeaa kiistää, kun ne oli jo julkaistu Iltalehdessä. Se ei vaikuttanut asiaan.

Kaksi suljettua ryhmää, pieni ja iso. Kaksi erilaista ratkaisua, täysin päinvastaisia. Näin toimii poliisien ja syyttäjien toisilleen takaama syytesuoja, joka ei perustu lakiin, vaan rikokseen. Näin tehdään poliittisia valintoja, mikä rikos tutkitaan, mikä painetaan villaisella.

Persut vaativat jatkuvasti kaikkien vihapuherikosten jättämistä tutkimatta. Persujen poliittisen strategian ydin on henkilöön käypä terrori – aivan kuten Lapuan liikkeelläkin – ja kaikki oikeuslaitoksen toimet sitä vastaan häiritsevät heidän agitaatiotaan. Poikkeuksena he itse ja heidän alihankkijansa joiden ”kunniaa” puolustamaan he kyllä poliisia huutavat.

Poliisit ja syyttäjät toteuttavat tätä persuagendaa jättäessään rikokset tutkimatta. Avainasemassa on valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen toimistoineen, koska sananvapauden käyttöön liittyvät rikokset ovat hänen toimialaansa, ja koska nimenomaan valtakunnansyyttäjä mahdollistaa ja ylläpitää poliisien mielivallan.

En väitä poliisien toimivan näin yksinomaan persujen vaatimuksesta. Takana mitä ilmeisimmin on laajempi pyrkimys syrjäyttää kansalaisten rikosilmoitukset, ja pyrkimys vallata virkavallalle oikeus mielivaltaan. Persuagendaa he silti tulevat toteuttaneeksi. Eikä persujen suuri kannatus poliisin piirissä mitenkään vaikeuta linjan toteuttamista. Kun katsoo Kattelus-Kilpeläisen ja Schroderuksen kaltaisten poliisien kannanottoja, niin mitä muuta poliisilta voi odottaakaan?

LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:

1) YLE 12.1.2021 ”Poliisi-kaupunginvaltuutetun somekuva päätyi virkavallan syyniin Seinäjoella – nyt selvitetään, oliko poliisille sopivaa käyttää lapuanliikkeen paitaa” https://yle.fi/uutiset/3-11733548?fbclid=IwAR1uxTV31erSS2ZFjj8iokDUV5lqt...

2) Laki poliisin hallinnosta, 15f §

3) Yle 13.1.2021: ”Ex-perussuomalaisten uuden puolueen verkkotunnus on jo varattu – osoitteen rekisteröi lapuanliike-paidassa poseerannut seinäjokelaispoliitikko” https://yle.fi/uutiset/3-11734851?fbclid=IwAR3CrQKuOdv9CLSi4QPu2lM9ksG7W...
4) Petrus Schroderus facebook-sivullaan 16.9.2019

5) Tarkempi tilasto löytyy Voiman artikkelista https://voima.fi/artikkeli/2020/vain-6-vihapuherikosilmoituksista-johtaa...