Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen teoria ja häirikkö Jaana Kavoniuksen käytäntö

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen ”tinkimätön linja” suojelee, edistää ja ylläpitää vihapuherikollisuutta.

Yle lähetti tiistaiaamuna 21.6 valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen haastattelun, laajempi versio on Ylen nettisivuilla. Toiviainen kertoo asiallista asiaa Venäjän armeijan epäillyistä sotarikoksista Ukrainassa ja niiden tutkinnasta Suomessa. Se on tärkeää työtä, kaikki kunnia sille. 1)

Sitten toimittaja Merja Niilola siirtyi vihapuheeseen ja Toiviaisen toiminnan hymistelyyn:

”Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on jäämässä eläkkeelle syyskuussa 2022. Hän on määrätietoisesti nostanut vihapuheeseen, solvaamiseen, vainoamiseen ja kansanryhmää vastaan kiihottamiseen liittyviä syytteitä.

Näin hän on saanut niin sanotut somen öyhö- ja trolliryhmät peräänsä. Mutta tinkimätöntä linjaa arvostetaan. Toiviainen palkittiin hiljan Suomen Asianajajaliiton Oikeusteko-palkinnolla”.

Tinkimätöntä linjaa? Mikä on Raija Toiviaisen tinkimätön linja?

Lähdetään helpoimmasta päästä.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen puheiden ja kirjoitusten asettaminen esitutkintaan ja sittemmin syytteeseen laittoi liikkeelle räikeän mustamaalauskampanjan Toiviaista kohtaan. Asialla olivat niin koti- kuin ulkomaisetkin konservatiivikristityt, sekä äärioikeiston aina valmis somejalkaväki. Tökeröimmän propagandatempun teki Räsänen itse väittäessään, ettei käräjäoikeus ole toimivaltainen käsittelemään häneen kohdistettua syytettä, koska hänellä uskonto.

Huomautan kuitenkin prosessin saaneen myös asiallisista kritiikkiä, onhan se sananvapauden kannalta perin ongelmallinen. Päivi Räsäsen homopakkomielteet ovat typeriä, mutta typeriäkin mielipiteitä tulee voida esittää. Helsingin käräjäoikeuden vapauttava tuomio näytti olevan rikosoikeuden asiantuntijoille odotettu, ehkä jopa hienokseltaan helpotus.

Yhtä kaikki, esitutkinnan määrääminen ja syytteiden nostaminen kuuluivat Toiviaisen toimivaltaan ja tapahtuivat laillisessa järjestyksessä.

Näin vihapuherikokset dumbataan

Mutta mikä ihme on Toiviaisen ”tinkimätön linja” vihapuheeseen? Vihapuherikoksissa poliisien ja syyttäjien linjana nimittäin on painaa ne villaisella. 2) Paitsi tietysti, jos joku toimittaja nimittää oululaista natsipelleä natsipelleksi. Silloin tutkintaan riittää resursseja.

Vihapuherikoksista jätettiin rikosilmoituksia: 3)
v. 2020 yht. 38 728
v. 2019 yht. 16 476
v. 2018 yht. 15 500
–-
v. 2010 yht. 12 323.

Vuoden 2020 luku on poikkeuksellinen, sillä mukana ovat tapaus Vastaamon noin 20 000 yksityiselämään loukkausta. Nekin poistaen luvut osoittavat jatkuvaa nousua.

Syytteitä nostettiin noina vuosina: 4)
v. 2020 yht. 1 241
v. 2019 yht. 1 100
v. 2018 yht. 1 247
–-
v. 2010 yht. 1 394

Vain 6-8 prosenttia vihapuherikoksista tehdyistä rikosilmoituksista johtaa syytteeseen, ja osuus laskee. V. 2010 osuus oli 11 prosenttia. Mitä juhlavammin poliisi- ja syyttäjäjohtajat lausuvat vihapuheesta, sitä enemmän he antavat niiden rehottaa.

Syytteistä valtaosa koskee laittomia uhkauksia, muista vihapuherikoksista yli 90 prosenttia jätetään kokonaan tutkimatta.

Näissä rikosilmoituksissa on, kuten on kaikissa rikosilmoituksissa, myös poliisin tekemissä vähäisiä, aiheettomia, jopa vääriä. Kunnianloukkauksista tehdään kiusantekoilmoituksia tarkoituksena estää oman toiminnan kritisointi, tavoitteena on tukahduttaa sananvapaus. Näitä ei kuitenkaan ole 90 prosenttia ilmoituksista, ja sitä paitsi poliisi usein poimii ”tutkittavakseen” ilmoituksia juuri tältä roskaosastolta. Poliisit edistävät ja Raija Toiviaisen alaiset nostavat kiusantekokanteita.

Raija Toiviaisen ”tinkimätön linja” on tosiasiassa raakaa kansalaisten oikeusturvasta tinkimistä. Ne ovat hänen alaisensa, jotka estävät näiden rikosten tutkinnan. Vihapuherikollisuus kukoistaa juuri siksi, että poliisit ja syyttäjät estävät niiden tutkinnan.

Jaana Kavoniuksen liian suuri rikos

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Mats Sjöholm esitti, ja erikoissyyttäjä Tapio Mäkinen päätti jättää tutkimatta kunnianloukkauksesta tehdyn rikosilmoituksen. Asianomistajasta oli levitetty lukuisilla eri somekanavilla valheellisia ja muutoinkin erittäin loukkaavia väitteitä. Valheita on levitetty hyvin laajalle ihmisjoukolle, ja sillä on seurauksensa. Asianomistaja kirjoitti rikosilmoituksessaan:

”Minulta on mennyt kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa selvitellä näitä perättömiä väitteitä. Olen myös tukenut kymmeniä muita kyseisen henkilön uhreja. En ole ehtinyt tehdä omia töitäni, kuten olisi pitänyt.”

Asialla on lohjalainen kyläoriginelli Jaana Kavonius, entinen Pedersen (56), koulutukseltaan juristi. Kavonius tuotti aikoinaan järkevääkin kritiikkiä viranomaisia kohtaan, mutta on sittemmin vajonnut maaniseksi nettihörhöksi.

Rikoskomisario Mats Sjöholm kirjoittaakin:
”Jaana Kavonius on erittäin aktiivinen internetissä, jossa hän mm. julkaisee videoita ja kirjoituksia. Näissä hän käsittelee virkamafiana nimeämänsä henkilöryhmän tekemiä päätöksiä ja levittää mm. rokotevastaista tietoa. Kavonius julkaisee myös laajoja yhteenvetoja henkilöistä, jotka hänen mielestä ovat syyllistyneet rikoksiin, joko tekemällä päätöksiä tai kirjoittamalla hänen kirjoitusten sisällöistä. Yhteenvetojen julkaisemisen lisäksi Kavonius toimittaa näitä samoja yhteenvetoja toistuvasti myös eri viranomaistahoille.”

Joku viaton sielu luulisi tuon olevan avaus laajan esitutkinnan käynnistämiseen, mutta valtakunnansyyttäjän ”tinkimättömän linjan” mukaisesti se on johdanto päätökseen jättää rikosepäilyt tutkimatta. Sjöholm esitti ja Tapio Mäkinen hyväksyi:

”Epäilty teko täyttää lähtökohtaisesti kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Nyt tutkittavana oleva asia on osa isompaa kokonaisuutta. Poliisin arvion mukaan mahdollisia asianomistajia on todennäköisesti useita kymmeniä ellei satoja. Esitutkinta laajentuisi todennäköisesti myös näihin ja kaikkien henkilöiden kuuleminen olisi todella paljon poliisin työaikaa vievää. Samalla tavalla mahdollisen todistusaineiston tallentaminen veisi paljon poliisin työaikaa”. 5)

Mitä laajempaa toiminta on, mitä laajemmalle saasta levitetään, sitä suurempi on sen aiheuttama vahinko ja kärsimys. Perusjuridiikan mukaan Sjöholmin-Mäkisen perustelusta pitäisi seurata rikosnimikkeen muuttaminen törkeäksi kunnianloukkaukseksi ja esitutkinnan käynnistäminen, mutta valtakunnansyyttäjän ”tinkimättömällä linjalla” pysytellen Tapio Mäkinen dumppasi koko jutun.

Jokainen tällainen päätös on samaa, kuin heittäisi bensaa häirikön sytyttämään nuotioon. Jokainen tällainen syyttäjän päätös on vaikutukseltaan sama, kuin suoraan yllyttäisi häirikköä jatkamaan.

Ovatko poliisit ja syyttäjät toistamassa temppunsa MV-lehden kanssa? Virkavalta antoi nettilehdestä tehtyjen rikosilmoitusten pinon kasvaa ja pölyttyä ja rikosten vanhentua, ja juuri siksi lehden masinoimat vainokampanjat äityivät massiiviksi, koko yhteiskunnan rauhaa häiritseväksi terroriksi.

MV-lehden ympärillä vihapuherikollisuus kukoisti, koska poliisit ja syyttäjät sallivat sen kukoistaa. Vasta kun Ilja Janitskin erehtyi mollaamaan myös paria poliisia, siellä huomattiin, että tässä saattaisi olla rikoksia ihan tutkittavaksi asti.

Apropoo, muistutan, että Raija Toiviainen hyväksyy tinkimättömästi myös todisteiden väärentämisen. Tästä tarkemmin http://www.mikkoniskasaari.fi/node/292


LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:

1) YLE 21.6.2022 ”Valtakunnansyyttäjä Toiviainen: Vihapuheen salliminen on tien alku – sen päässä odottaa väkivalta” https://yle.fi/uutiset/3-12494169?fbclid=IwAR2upjt4OEA40qjUt8QBOr2GeqLtb...

2) Vihapuherikokset tarkoittavat tässä kymmentä rikosnimikettä: kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja törkeä kiihottaminen sellainen, julkinen kehottaminen rikokseen, uskonrauhan rikkominen, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja törkeä sellainen, kunnianloukkaus ja törkeä sellainen, laiton uhkaus, vainoaminen.

3) Tilastotiedot: Poliisihallitus.

4) Tilastotiedot: valtakunnansyyttäjän toimisto.

5) Etelä-Suomen syyttäjäalue, 11.5.2022 päätös esitutkinnan rajoittamisesta, asianro E 22/11208.