Demonien jahtaajat ja tapaus Anneli Auer

Saarnaaja Pirkko Jalovaaran väitteet demoneista sairauksien aiheuttajina järkyttävät kirkon edustajia. Jalovaaran uskonsisar, lääkäri Minna Joki-Erkkilä on syyttäjien tärkein todistaja Anneli Auerin seksuaalirikosjutussa.

 

Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara julistaa Kallion kirkossa 27.1.2013: "Pyydän katsomaan, pyydän erityisesti katsomaan sellaisia sairauksia, missä olet pitkään käyttänyt lääkkeitä. Ja lääkkeet on ikään kuin sumentaneet tietoisuuden, että Saatana on päässyt tunkeutumaan sinun sisääsi. Lääkkeet on yksi tapa, jota paholainen käyttää, jotta pääsee todella sinun sisimpääsi, henkeen, sieluun, ruumiiseesi.” ”Olen nähnyt sellaisia vapauttamistilanteita, joissa ihminen menee aivan kuin solmuun, koska hänessä sidotaan niitä demonisia voimia.” "Pikkudemonit lähtee helposti liikkeelle, mutta isompien kanssa tekee monta kertaa tiukkaa."

Ylen MOT-ohjelma käsitteli Jalovaaran opetuksia maanantaina 25.2.2013. 1) Ohjelmassa Jalovaara kehui vierailleensa 300 seurakunnassa, ja pitävänsä 40-60 manausiltaa vuodessa. Psykologiliiton edustaja Tuomo Tikkanen kauhisteli menoa: "Jos ihmisiä aivopestään uskomaan tällaiseen pahojen henkien vaikutukseen omassa elämässään, niin pidän sitä erittäin vaarallisena, niin kuin jopa näiden koulutettavien omalle mielenterveydelle."

Pirkko Jalovaaraa ei kritiikki häirinnyt, hän heitti lisää bensaa liekkeihin: "Ja nää molemmat, sekä psykologin että dekaanin kommentit osoittaa, että ikään kuin he ei ollenkaan tunne mitä täällä raamatussa sanotaan. Raamatussa kerrotaan monenlaisista erilaisista sairauksista, jotka on demonien aiheuttamia. Ja ne on aivan sellaisia tuttuja sairauksia." "Demonien vaikutus, se on aivan jotain muuta kuin että se olisi ikään kuin tavallinen sairaus, jota jota psykologi alkaa esimerkiks terapialla käsitellä. Tällänen ihminen ei voi parantua, sillä ilman sitä että se demoni ajetaan pois tällänen ihminen ei ole terve."

Pirkko Jalovaara ei ole evankelisluterilaisen kirkon piirissä mikään yksinäinen susi, tasan päinvastoin. Samoja "Hoitava rukous" -opetuksia myy seurakunnille kurssikeskus, jonka omistaa Kansan Raamattuseura. MOT:n tietojen mukaan se on ehtinyt vetämään jo yli 50 Hoitava rukous – kurssia eri puolilla Suomea.

Kansan Raamattuseura on viidennen herätysliikkeen pääbunkkeri. "Viidesläiset" kuuluvat niin sanottuihin karismaattisiin liikkeisiin, joissa profetoidaan, puhutaan kielillä - ja ajetaan pois demoneja. Kaikkeen tällaiseen siis uskotaan aivan aikuisten oikeasti. Vitoset eivät ole eristäytynyt lahko, vaan he toimivat kirkon piirissä. Kun muu väki kirkoissa vähenee, tällaisten hihhuliliikkeiden merkitys kasvaa.

Tästä on suora yhteys Anneli Auerin seksuaalirikos-juttuun, jota Turun hovioikeus parhaillaan pui.

Oikeudenkäynnissä syyttäjät väittävät seitsemän lapsen joutuneen seksuaalisen väkivallan uhriksi Auerin ja hänen entisen miesystävänsä Jens Kukan toimesta - tosin neljä heistä ei tiedä lainkaan sellaista kokeneensa. Kolmen lapsen osalta syytteet hylättiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Yhden lapsen osalta aikuiset tuomittiin, vaikka tyttö johdonmukaisesti kertoi seksitarinoiden olevan täyttä pötyä.

Rikosväite perustuu kolmen lapsen kertomaan. Väitettyjen tekojen alkaessa he olivat 3-8 -vuotiaita. Lasten jossain määrin varioivien kertomusten ydin on Anneli Auerin, Jens Kukan ja vanhimman, tekohetkellä 10-vuotiaan tytön taajaan harrastama ryhmäseksi, jota nuoremmat lapset joutuivat katselemaan. Toisinaan heitä olisi pakotettu mukaan, ja käytetty myös muulloin hyväksi. Kukan väitetään olleen myös toisen, tekohetkellä viisi vuotiaan tytön kanssa sukupuoliyhdynnässä ainakin kahdesti.

Kertomusten mukaan lapsiin olisi kohdistettu myös raivokasta väkivaltaa. Kolmevuotiasta lasta olisi paiskottu pitkin seiniä ja lattioita "niin että veri lensi". Toista lasta olisi raahattu pippelistä kiinni pitäen pitkin portaita "niin että pää hakkasi portaisiin". Kuvattu väkivalta on niin rajua, että siitä olisi pitänyt jäädä jälkiä. Magneettikuvauksissa väkivallasta ei löytynyt mitään merkkejä.

Kaikki seitsemän väitettyä uhria ovat Turun seudulta. Siitä huolimatta tutkinnanjohtaja Erik Salonsaari valitsi kaikkien lasten somaattisten tutkimusten tekijäksi gynekologi Minna Joki-Erkkilän Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta.

Joki-Erkkilän kirjoittamat lääkärinlausunnot ovat häkellyttävän asenteellisia ja manipuloivia. Ne voi tiivistää näin: kaikki mikä löytyy, tukee rikosepäilyä ja kaikki mikä ei löydy, tukee rikosepäilyä. Yhdeltä tytöltä, jonka kanssa Kukan ei edes väitetä olleen emätinyhdynnässä, Joki-Erkkilä löysi immenkalvon vierestä noin 4 millimetrin pituisen arven. Hänen mukaan se tukee epäilyksiä seksuaalikoksista. Kahden muun tytön, joista toisen kanssa Kukan väitetään olleen yhdynnässä ainakin kahdesti ja toisen kanssa jatkuvasti, immenkalvot ovat aivan ehjät. Joki-Erkkilä katsoo ettei se todista mitään, koska hänen mukaansa yhdynnästä jää tytöille hyvin harvoin merkkejä. Pariin yhdysvaltalaiseen artikkeliin viitaten hän väittää lausunnoissaan: "[I]mmenkalvon vauriot paranevat useimmiten täysin, ellei repeämä ole syvä". "[J]opa raskaana olevilla teini-ikäisillä on todettu immenkalvolla emättimeen työntymiseen viittaava objektiivinen löydös vain 5,6 %". Immenkalvo siis ikään kuin kasvaisi takaisin. Haastattelemani oikeuslääkärit tyrmäsivät näkemyksen.

Puolustuksen asiantuntijoiksi pyytämät soveltavan psykologian professori Pekka Santtila ja psykologian tohtori Katariina Finnilä saivat Joki-Erkkilän kiinni lähdeartikkelin törkeän väärästä siteeraamisesta. Joki-Erkkilä joutuikin korjailemaan käräjäoikeudelle jo jätettyjä lausuntojaan, ja poistamaan niistä pahimpia ylilyöntejä.

Kolmen lapsen osalta syytteet hylättiin, muun muassa siksi, koska kertomukset olivat liian päättömiä, eikä niiden tueksi ollut muuta näyttöä. Suuri osa väkivalta-väitteistä hylättiin, koska kertomukset olivat liian päättömiä, eikä niiden tueksi ollut muuta näyttöä.

Jutun pysyminen pystyssä käräjäoikeudessa perustui hyvin pitkälle siihen, että gynekologi Minna Joki-Erkkilä selitti pois negatiivisen löydöksen: sen tosiasian että raiskatuksi väitetyt tytöt ovat neitsyitä. Jos tämä näyttö hylätään, syyttäjien koko korttitalo romahtaa. Tämä tekee Minna Joki-Erkkilästä syyttäjien tärkeimmän todistajan.

Julkistin tiedot jutun keskeisistä kummallisuuksista helmikuun alussa. 2) Tuolloin jätin kertomatta, että Minna Joki-Erkkilä on viidennen herätysliikkeen ja Kansan Raamattuseuran aktiiveja. Siis tämän yhteisön, jossa profetoidaan, puhutaan hurmostilassa kielillä ja häädetään sairauksia aiheuttavia demoneita.

Vaikenemiseen oli kolme syytä. Tärkein on se, että lähtökohtaisesti ihmisen uskonnollinen vakaumus ei ole este ammatinharjoittamiselle. On ongelmallista kiistää lääkärinlausunto lääkärin uskonnollisten tai poliittisten mielipiteiden vuoksi. Toisekseen, vaikka Joki-Erkkilän lausunnot ovat häkellyttävän asenteellisia, niissä ei sentään vedota demoneiden vaikutukseen.

Kolmas syy oli se, että haastattelemani THL:n edustaja piti Joki-Erkkilää erittäin pätevänä lasten seksuaalisen hyväksikäytön tutkijana. Tosin hän meni perin hämilleen, kun tiedustelin onko THL:n virallinen kanta, että immenkalvo kasvaa takaisin. Jos oikein ymmärsin, ei ole.

Kun kuitenkin punnitaan Minna Joki-Erkkilän uskottavuutta todistajana, voidaanko jättää huomiotta sitä, että hän toimii yhteisössä, jossa sairauksien "parantamista" paholaisia manaamalla pidetään luonnollisena asiana? Pirkko Jalovaaran saarnat ja Kansan Raamattuseuran kauppaama "Hoitava rukous" ovat luokatonta puoskarointia kuin jostain 1400-luvulta.

Pakko tämä kysymys on asettaa, viimeistään Pirkko Jalovaaran puoskaroinnin tultua julki, vaikka uskonnon vapautta kunnioittaakin.

Joki-Erkkilän Auer-tapaukseen laatimista lääkärinlausunnoista jätettiin perusteellinen kantelu Valviralle tammikuun lopussa. Valvira on kovin vaitonainen kantelun käsittelystä, ja vakiintuneen suomalaisen tavan mukaan se on hidasta.

1)  MOT:n käsikirjoitushttp://ohjelmat.yle.fi/mot/mot_25_2/kasikirjoitus

2)  Hymy 2/2013