Yle julkaisi perättömän tiedon Suomen aseiden määrästä, ja "paikkasi" virheensä uusilla väärillä väitteillä. Näinkö toimii luotettava media?
Yle nettisivuille ilmestyi 27.7.2016 Rooman kirjeenvaihtajansa Petri Burtsovin artikkeli "Paljon aseita, vähän ongelmia – Onko Sveitsi aseharrastajien mallimaa?" 1)
Artikkeli perustui yhden sveitsiläisen haastatteluun; hän kertoi odottavansa hartaasti aikaa jolloin voi luovuttaa pois kotiinsa varastoimansa rynnäkkökiväärin. Sveitsihän velvoittaa reserviläisensä säilyttämään rynnäkkökiväärinsä kotonaan. Artikkelin pohja oli siten perin ohut, mutta epäilemättä ideologisesti tarkoituksenmukainen.
Jutussa oli graafi, jossa vertailtiin ampuma-aseiden ja niillä tehtyjen tappojen määrää EU:ssä, Sveitsissä, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Artikkelin tapaan esittää tappojen määrä palaan lopussa, tässä kohdin on oleellisinta, että Suomen asemääräksi oli merkitty 45,3 kappaletta sataa asukasta kohden.
Yle siis jälleen tekohengitti Jemen-myyttiä. "Luotettava media" valehteli taas. Jemen-myytti perustuu huijaukseen, ja sen pitäisi olla toimituksissa hyvin tiedossa.
Näin Jemen-myytti tekaistiin
Huijaus tehtiin julkistettaessa vuonna 2007 sveitsiläistä Small Arms Survey 2007 -selvitystä - vältän sanaa tutkimus - jossa vertailtiin siviileillä olevien, rekisteröityjen ampuma-aseiden määrää eri maissa, sekä henkirikosten lukuisuutta suhteutettuna väkilukuun.
Selvityksen tärkein aineisto oli taulukko eri maiden aseiden ja tappojen määristä, siis väkilukuun suhteutettuna. Suomen osalta tiedot olivat suunnilleen oikein. Asemäärä, 32 asetta sataa asukasta kohden oli hieman todellista korkeampi - oikea luku on 29 - mutta virhe ei ole fataali, ja mikä tärkeintä, se johtui poliisin rekisterin virheistä. Ei sveitsiläisistä.
Suomen asemäärä on sama kuin Itävallan, Kanadan, Kreikan, Saksan, Ranskan ja Ruotsin. Kaikki ovat haarukassa 29-32. Olemme siis hyvässä seurassa, mitä alleviivaa, että Itävallassa, Kreikassa ja Saksassa ovat (ainakin olivat) EU:n alhaisimmat henkirikosluvut.
Taulukko on perin mielenkiintoinen ja olen itse käyttänyt sitä paljon. Se nimittäin osoittaa, etteivät aseiden määrät ja henkirikosten määrät korreloi. Paitsi ehkä negatiivisesti: useissa maissa on vähän aseita, mutta paljon henkirikoksia. Esimerkiksi Kolumbiassa oli vain 7,2 asetta / sata asukasta, mutta 47,6 tappoa per 100 000 asukasta. Meksiko 15 ja 12,3. Suomen luvut ovat nykyään 29 ja 2,1.
Kaikki olisi hyvin, jos sveitsiläiset olisivat tyytyneet faktaan. He turvautuivat fiktioon.
Suomessa siviileillä oli ja on edelleen vajaat 1,6 miljoonaa rekisteröityä asetta. Tiedottaessaan selvityksestään sveitsiläiset kuitenkin "arvioivat" meillä olevan lisäksi 50 000–1 500 000 luvatonta asetta. Näistä noin puolet, 800 000 kappaletta, sveitsiläiset päättivät noin vain lisätä suomalaisten asevarastoon.
Summana oli 2,4 miljoonaa asetta, ja väkilukuun suhteutettuna sillä pääsi kansainvälisessä tilastossa neljännelle sijalle, Yhdysvaltain, Jemenin ja Sveitsin jälkeen. Suomessa tästä jalostettiin iskulause "Suomessa on kolmanneksi eniten aseita maailmassa, heti Yhdysvaltain ja Jemenin jälkeen". Sloganista tuli raflaavampi, kun putsattiin Sveitsi pois ja nostettiin Suomi mitalisijoille. Tämä on Jemen-myytti.
Jokaisen pitäisi ymmärtää, ettei 50 000 -1 500 000 ole mikään arvio. Se vain mielikuvituksen villiä laukkaa. Se on sepittämistä.
Sveitsiläisten valitsema luku 800 000 laitonta asetta vetäistiin hatusta. Sille ei löydy lähdettä, eikä mitään järkeviä perusteluja.
Toisin sanoen sveitsiläiset valehtelivat.
Sisäministeriö korjasi Small Arms’n virheet tiedotteellaan samana päivänä 29.8.2007, kun selvitys julkistettiin:
”Sisäasiainministeriö haluaa oikaista tänään julkisuudessa olleita sveitsiläistutkimuksen tietoja Suomessa ampuma-aserekisterissä olevien aseiden lukumäärästä. Sisäasiainministeriön ylläpitämässä ampuma-aserekisterissä on noin 1 620 000 ampuma-asetta." (---) "Ministeriö arvioi Suomessa olevan enintään kymmeniä tuhansia luvattomia ampuma-aseita. Sveitsiläistutkimuksessa käytetyllä laskutavalla saadaan tulokseksi yhteensä noin 32 luvallista ja luvatonta ampuma-asetta sataa asukasta kohden.” 2)
Oikaisun kirjoitti silloinen SM:n ylitarkastaja, nykyinen Poliisihallituksen asehallintopäällikkö Mika Lehtonen. Yle julkaisi SM:n oikaisun ainakin Teksti-TV:ssä. Muuta mediaa oikaisu ei juurikaan kiinnostanut. Jemen-myytti oli seksikkäämpi.
Jemen-myyttiä on käytetty Suomen "valtavan" asemäärän kauhisteluun. Sen nojalla on väitetty Suomessa olevan suuri aseongelma ja vaadittu aseiden saantiin yhä uusia rajoituksia. Tässä on toimittu hyvin määrätietoisesti. Ensin sävellettiin Suomeen liki miljoona laitonta asetta, sitten niiden varjolla hyökättiin laillisten ampumaharrastajien kimppuun.
Epäilen vahvasti, että juuri tämän ideologisen työn välineeksi sveitsiläiset Jemen-myytin sepittivät.
Ylen hätävalhe
Yle sai Jemen-myytin lämmittämisestä heti kovaa palautetta, ja seuraavana päivänä, 28.7 se julkaisi Petri Burtsovin uuden nettiartikkelin. Sen sijaan että olisi asiallisesti korjannut virheensä, hän upotti itsensä yhä syvemmälle suohon artikkelissaan "Laittomat aseet hankaloittavat vertailukelpoisten asetilastojen kokoamista". 3) Väärin.
Small Arms Survey 2007 -selvityksessä rekisteröityjen aseiden määrien vertailu oli aivan selkeää ja yksinkertaista - niiden maiden osalta joista luotettavia tilastoja on saatavissa. Sitä voi perustellusti kysyä, kuinka luotettavasti vaikkapa Jemenin aseet (61 / sata asukasta) on laskettu vai onko nekin vedetty hatusta kuten epäilen, mutta vertailu Euroopan ja useimpien Aasian ja Amerikan maiden kesken lienee kohtuullisen vankalla pohjalla. Hankaluudet alkavat kun pitää puolustaa ja peitellä perätöntä väitettään.
Burtsov kirjoittaa: "Vuonna 2007 sisäministeriö arvioi Suomessa olevan enintään kymmeniä tuhansia laittomia aseita, kun Small Arms Surveyn mukaan niitä on jopa 800 000. Small Arms Surveyn mukaan Suomen sisäministeriön arvio laittomien aseiden määrästä on epärealistisen alhainen."
Petri Burtsov ei ilmeisesti kysynyt Small Arms Surveyltä lähdettä heidän "arviolleen". Ei ole kysynyt, koska sellaista ei löydy. Burtsov ei ilmeisesti ole kysynyt edes itseltään, millä perusteella sveitsiläiset tuntisivat meidän asetilanteemme paremmin kuin me itse.
Sen sijaan Burtsov turvautui Poliisihallituksen asehallinnon epärehellisimpään virkamieheen:
"Ylitarkastaja Reima Pensala Suomen poliisihallituksen asehallinto-yksiköstä arvioi Suomessa olevan nykyisin 200 000–500 000 luvatonta asetta.
– Tarkkaa lukua laittomien aseiden määrästä ei tiedä kukaan. On vain eri tavoin tehtyjä arvauksia, toiset valistuneita ja toiset eivät ehkä niin valistuneita, Pensala sanoo."
Heille jotka Suomessa aseista ja asepolitiikasta jotain tietävät, Pensalan epäluotettavuus on notorinen asia. Pensalan medialle syöttämiä valheita, hänen lukuisia vääriä ilmiantojaan, hänen tapaansa käynnistää samasta, jo kerran hävimästään asiasta aina uusia esitutkintoja olen käsitellyt lukemattomissa artikkelissani asealan lehdissä, ja myös blogeissani. Esimerkiksi tässä on edustava näyte Reima Pensalan virkemiesmoraalista:
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/227
Poimin alle joitakin muitakin linkkejä. 4)
Pensalan nykyinen esimies Mika Lehtonen tiedotti siis vuonna 2007: [Sisäm]inisteriö arvioi Suomessa olevan enintään kymmeniä tuhansia luvattomia ampuma-aseita".
Vaikka sekä Neuvostoliiton ja itäblokin hajoamisen, että Jugoslavian hajoamissotien jäljiltä Eurooppaan mitä ilmeisimmin jäi paljon pimeitä aseita, hyvinkin arveluttaviin käsiin, ei ole mitään perustetta uskoa Suomen laittomien aseiden määrän kymmenkertaistuneen yhdeksässä vuodessa.
Petri Burtsov ei ilmeisesti kysynyt, mihin perustui Pensalan heitto 200 000 - 500 000 laittomasta aseesta, ainakaan sellaisesta kysymyksestä ei hänen artikkelissaan näy jälkeäkään. Tätä kannattaakin tutkailla hieman tarkemmin.
Burtsov tietää, mikä on sisäministeriön arvio. Hän ei kysy mihin perustuu Small Arms Surveyn heitto 10-20 kertaa suuremmasta määrästä. Hän ei kysy mihin perustuu Pensalan ihan ikioma heitto.
Mitä ihmeen journalismia tämä on? Näinkö toimii "luotettava media", jonka puolesta joukko päätoimittajia talvella vetosi? Eikö väitteiden tarkistamisella ole mitään osuutta "luotettavan median" journalismissa?
Hyvä kysymys on myös, mistä Ylen Petri Burtsov löysi lähteekseen juuri Reima Pensalan, jota epäluotettavampaa lähdettä ei aseasioissa taida Suomessa olla. Hän pieksää mennen tullen jopa Erkki Tuomiojan ja Pekka Saurin. Miksi Burtsov ei soittanut SM:n poliisiosastolle, jossa on päteviä aseasiantuntijoita, ja josta hän olisi saanut oikeat tiedot?
Voisimme tietysti armollisesti olettaa, ettei Burtsov tiennyt, miten kelvoton lähde Pensala on. En usko tällaiseen selitykseen.
Juuri Reima Pensala on se, jolta ampuma-aseita kauhistelevat toimittajat ovat aina saaneet raflaavia tarinoita - jotka he aina ovat jättäneet tarkistamatta. Arvioin Burtsovin kääntyneen Pensalan puoleen nimenomaan siksi, että hän tiesi saavansa tältä tolkuttomia väitteitä, joilla voi koettaa peittää edellisen päivän virheensä.
Tähän kuvaan sopii kuin nyrkki silmään Burtsovin ylistyslaulu: "Small Arms Survey on yksi johtavista aseita ja aseväkivaltaa tutkivista instituuteista maailmassa. Sen toimintaa rahoittavat useat länsimaat, mukaan lukien Suomi. Suomen valtion mukaan Small Arms Survey on ”puolueeton kansainvälinen julkisen tiedon lähde pienaseisiin liittyen”.
Ylellä on tietolähteen luotettavuudelle aivan omat kriteerinsä. Minun mielestäni lähde joka valehtelee, ei ole luotettava. Kukahan muuten mahtaa olla Burtsovin siteeraama "Suomen valtio"?
Näin Jemen-myytti kaatui
Jemen-myytti luotiin siis elokuussa 2007 ja vaikka SM kumosi sen samoin tein, asiaa hehkutti vielä marraskuussa Helsingin Sanomat: "Tutkimus: Suomessa voi olla jopa 2,4 miljoonaa siviiliasetta” (HS 18.11.2007). Aivan kuin ministeriön oikaisua ei olisi koskaan tiedotusvälineille lähetetty.
Uutisessa Small Arms Surveyn toimitusjohtajaksi ilmoitettu Eric G. Bergman selitti: ”Käytimme tutkimuksessamme rekisteröimättömien aseiden määrästä ylimmän ja alimman lukuarvion keskiarvoa”. Näin he tekivät, ja loivat perättömän myytin aseistautuneesta Suomesta. Mitään perusteluja luvuilleen Bergman ei edes yrittänyt esittää.
Kesäkuussa 2012 Aamulehti julkaisi artikkelini "Suomen aseiden määrä laskettiin väärin ja perätön myytti lähti liikkeelle" 5) Sen perusteella aiheeseen tarttuivat myös Journalistin silloiset toimittajat Jessikka Aro ja Meri Valkama, mitä suuresti arvostan. Valitettavasti en voi linkittää heidän kirjoituksiaan, sillä Journalistin nettiarkistosta on poistettu kaikki ennen vuotta 2014 julkaistu aineisto. (Tai ainakaan minä en niitä löydä). Heidän haastattelussaan sveitsiläislaitoksen edustaja myönsi tietojensa suuren epävarmuuden. Näin Jemen-myytti romahti.
En oikein usko, että ainakaan Journalistin juttukokonaisuus olisi voinut mennä toimituksilta ohi. Siksi epäilen, että jokainen toimittaja ja media jotka vielä yrittävät Jemen-myyttiä tekohengittää, pettää kansalaisia tietoisesti. Ideologinen kiima voittaa journalistiset hyveet.
Tappojen määrä ja aseiden demonisointi
Petri Burtsovin ensimmäisessä artikkelissa Suomen ampumalla tehtyjen murhien määräksi oli merkitty 2,8 / miljoona asukasta / vuosi. Mikä tämän tiedon informaatioarvo on? Burtsovin ihannoimassa Small Arms Survey 2007 -selvityksessä vertailukohteena olivat kaikki tapot ja murhat, mikä onkin oikea tapa. Miksi se tapa ei kelvannut Petri Burtsoville? Selitys on tässä.
Kun henkirikosten määräksi otetaan viime vuonna tapetut (115 tapausta), ja tekotapojen suhteellinen osuus vv. 2003-2014, saamme seuraavanlaisen lukusarjan:
Vuosittain Suomessa tapetaan miljoonaa asukasta kohden teräaseella 8,6 henkilöä, paljain nyrkein 4,6, astalolla ym. sekalaisilla keinoilla 4,2, ampuma-aseella 3,6, eli yhteensä 21,0. Niistä luvallisilla ampuma-aseilla tehtyjen tappojen osuus on 1,4. 6)
Ampuma-aseiden osuus Suomen henkirikollisuudessa on siis marginaalinen ja luvallisilla aseilla tehdyt ovat vain yksittäistapauksia.
Ei tällaisella lukusarjalla voi demonisoida ampuma-aseita. Siksi "luotettava media" irrottaa aseilla tehdyt tapot henkirikollisuuden kokonaisuudesta. Aika monelle "luotettavan median" toimittajalle vain ampumalla tapetut ovat tapettuja, ja surmattujen valtava enemmistö pelkkää joutavaa tilastokohinaa.
LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:
1) Http://yle.fi/uutiset/paljon_aseita_vahan_ongelmia__onko_sveitsi_aseharr...
2) Sisäministeriön tiedote 29.8.2007: http://www.intermin.fi/intermin/bulletin.nsf/vwSearchView/92074A07CCA95289C2257346003A00B0
3) http://yle.fi/uutiset/laittomat_aseet_hankaloittavat_vertailukelpoisten_asetilastojen_kokoamista/9056571 3)
4) Aineistoa Poliisihallituksen asehallinnon ylitarkastaja Reima Pensalan toiminnasta.
Pensala ja "luotettava media", http://www.mikkoniskasaari.fi/node/223.
Pensala satuilee asevarkauksista: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/151
Pensala valehtelee starttiaseista: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/206
Lisää Pensalan valheita em. teemasta: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/198
Pensalan aiheettomia rikosilmoituksia: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/188
Pensalan käynnistämä kolmas esitutkinta samasta asiasta: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/226
Pensalan osuus aseliikkeen asekirjanpidon katoamisessa jätettiin tutkimatta: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/215
5) http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194745579331/artikkeli/puheenaihe+suome...
6) Henkirikoskatsaus 2016. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/160000/Katsauksia_10_Le...