Erkki Tuomiojan halpa populismi ja Uuden Suomen sensuuri

Tämä kirjoitus ulkoministeri Erkki Tuomiojan asepuheista ilmestyi alunperin Uusi Suomi Puheenvuorot -sivustolla 27.7.2011 otsikolla "Erkki Tuomiojan halpa populismi". Seuraavana aamuna Uuden Suomen toimitus poisti kirjoituksen, sen kaikki yli 70 kommenttia ja sulki käyttäjätilini. Mitään selitystä sensuroinnille ei ole esitetty.

* * *

Olen aina arvostanut Erkki Tuomiojaa, mutta hänen tanssinsa Norjan terrorismiuhrien ympärillä on liikaa. Se on sivistymätöntä, se on moukkamaista. Hänen tapansa demonisoida hieno harrastus ja Suomen 670 000 aseen omistajaa on ainakin läheistä sukua vihakirjoittelulle.

Tuomiojan esiintyminen on yhtä vastenmielistä, kuin vihreiden Pekka Saurin ylitsepursuava onni 6.7.2010, kun muuan jo kertaalleen murhasta istunut mies oli edellisenä yönä ampunut kolme ihmistä nakkikioskilla Porvoossa. Saurin haastattelun Ylen uutislähetyksessä kuulleet eivät hevillä unohda, kuinka innoissaan Sauri oli, kun hän sai tapoista uutta käyttövoimaa omalle missiolleen.

Erkki Tuomiojan huoli kansalaisten turvallisuudesta on yhtä epäuskottavaa.

Suvaitsematon egoisti

Tuomioja lausuu Uutispäivä Demarissa (27.7.2011):
"Kukaan ei Suomen kaltaisessa maassa tarvitse ampuma-asetta kotonaan. Ampumaurheilun ja metsästyksen harrastajat voivat säilyttää aseita valvottujen ja rekisteröityjen seurojen tiloissa".
On ainakin viisi syytä, miksi Tuomiojan väite on halpahintaista populismia.

1. Metsästysseurat ovat suljettuja yhdistyksiä, joiden jäseniksi ei ole voi pakottaa, ja joita ei voi pakottaa ottamaan jäsenikseen ketään.

2. Seuroilla ei ole aseiden säilytystiloja.

3. Jos tiloja rakennettaisiin, ne olisi rakennettava ampumaratojen yhteyteen. Lähes kaikki ampumaradat ovat korvessa. Olisi siis rakennettava suuria asevarastoja korpeen. Olisi tehtävä täsmälleen sama megaluokan virhe, jonka teki Ruotsin armeija varastoidessaan automaattiaseita korpibunkkereihin, joista niitä varastettiin valtava määrä Länsi-Euroopan ammattirikollisten tarpeisiin. Ruotsin armeija viisastui ja purki korpivarastonsa.

4. 300 000 netsästäjää siis noutaisi syysaamuisin aseensa jostain korpibunkkerista, josta he vievät ne metsään. Tai pelloille. Aivan muualle kuin ampumaradoille, radoilla ei nimittäin metsästetä. Samoin urheiluampujat kuljettavat aseitaan kilpailuihin, radalta toiselle. Aseita viedään myös huoltoon. Korpibunkkereissa ei siis olisi tässäkään suhteessa mitään järkeä.

5. Suomen henkirikokset tehdään pääosin veitsellä (noin 40 prosenttia) ja paljain nyrkein (lähes 25 prosenttiia. Keskimäärin vain 6-8 sadasta taposta tehdään luvallisella ampuma-aseella.

Ei ole uskottavaa, etteikö Tuomioja tietäisi näitä tosiasioita. Kyllä hän tietää. Hän vain on olevinaan, kuin näitä faktoja ei olisi olemassakaan. Koska hän ja kaverinsa eivät harrasta ammuntaa, sitä harrastavia saa kiusata ja vainota mielinmäärin. Se on Erkki Tuomiojan käsitys suvaitsevaisuudesta ja moniarvoisuudesta. Se on hyvin kieroutunut käsitys.

"Sivistysvaltiot".

Omassa blogissaan Erkki Tuomioja kirjoittaa 26.7.2011:
"Olen jo ainakin kaksikymmentä vuotta sitten ensimmäisen kerran kirjoittanut, että sivistysvaltiossa tuliaseet kuuluvat vain viranomaisten käyttöön..."

Tällaisia Tuomiojan ihailemia maita, joissa ampuma-aseita on vain viranomaisille, on maailmassa. Niitä on jopa runsaasti. Niitä ovat esimerkiksi Libya, Egypti, Pohjois-Korea ja Kiina; niihin kuului myös Neuvostoliitto.

Äskettäin Ranska armahti libyalaisia sen verran, että toimitti siviileille jonkin verran aseita, jotta he voivat puolustautua maansa hallituksen armeijaa vastaan. Ellen väärin muista, Erkki Tuomioja paheksui tätä syvästi.

Kaikissa noissa maissa tehdään henkirikoksia paljon enemmän kuin vaikkapa Suomessa, suhteessa väkilukuun, mikä ei mitenkään estä Tuomiojaa samaistumasta näihin "sivistysvaltioihin". Itse samaistun mieluummin sellaisiin länsimaihin kuin Itävalta, Kanada, Kreikka, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Norja, joissa on ampuma-aseita per capita täsmälleen saman verran kuin Suomessa. Samaistun mielelläni myös Sveitsiin, jossa aseita on puolet enemmän kuin Suomessa. Noista maista, joissa kaikissa siviilien aseet säilytetään kotona, Itävallassa, Kreikassa ja Saksassa ovat koko EU:n alhaisimmat henkirikosluvut.

Erkki Tuomioja pitää varmaan sivistysvaltiona Iso-Britanniaa, jossa siviileillä on hyvin vähän ampuma-aseita; niitä on lähinnä yläluokalla, jolle metsästys on lähes monopolisoitu. Tuomioja tuskin piittaa siitä, että Iso-Britannian henkirikosluvut ovat yhtä korkeat kuin Ruotsissa, ja siis lähellä Suomen tasoa.

Tuomioja ei halunnut tietää pommista

Oklahoman vuoden 1995 pommi-iskun, joka toteutettiin typpilannoitteella, jälkeen monet varoittivat pommien helposta saatavuudesta. Myös Myyrmannin vuoden 2002 pommi-iskun pääraaka-aine oli typpilannoite, ammoniumnitraatti.

Jokelan ja Kauhajoen jälkeen maan hallitus ei halunnut lainkaan muistaa Suomen ensimmäistä terroristista joukkomurhaa sitten vuoden 1918, Myyrmannin pommi-iskua. Ei halunnut muistaa myöskään silloinen oppositiopoliitikko Erkki Tuomioja. Ampujien järjestöt muistuttivat jatkuvasti typpilannoitteen vaarasta, varoittivat siitä että EU on pakottanut Suomen sallimaan jopa 38 prosenttisen, siis erittäin vaarallisen lannoitteen tuonnin.

Matti Vanhasen hallitus ja Erkki Tuomioja eivät halunneet tietää tästä mitään. Vain Jokela ja Kauhajoki olivat tärkeitä, koska niissä tappaja oli käyttänyt ampuma-asetta. Vanhasta ja Tuomiojaa ei kiinnostanut kansalaisten turvallisuus, vaan oma missionsa. Tuomiojalle ja muille kaltaisilleen vain ampuma-aseella tapettu on tapettu. Muista ei ole mitään väliä.

Potku omille

Erkki Tuomioja nimittelee blogissaan aseharrastajia tavalla, jota valtioneuvoston ministeriltä ei odottaisi:"asfetisistejä", "hörhöjä", "tappoasekultin vaalijoita".

Ampuma-urheilu ja metsästys ovat Suomessa suurten kansanjoukkojen harrastuksia. Niissä ei katsota eikä kysellä yhteiskunnallista asemaa, eikä puoluekantaa. Perusdemari lähtee ampumaradalle ja metsälle aivan siinä kuin kokoomuksen, keskustan tai perussuomalaisten äänestäjä.

Ahdasmielisyydessään Tuomioja halventaa siis myös oman puolueensa jäseniä ja kannattajia. Ei ole ihme, että viime vaaleissa niin moni SDP:n peruskannattaja valitsi aivan toisin.

Lopuksi:

Vihakirjoittelu ja aseharrastajien demonisointi luovat väkivaltaa. Tässä esimerkki:
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/93